Verklein het risico op ongelukken en blessures

Een ongelukje of blessure kan een vakantie of ‘dagje uit’ of sportdeelname behoorlijk verpesten. ‘Consument en Veiligheid’ brengt deze risico’s in kaart en ziet o.a. het aantal ernstige valincidenten bij ouderen toenemen. Ook de sportblessures vragen om aandacht; mede veroorzaakt doordat jongeren motorisch steeds minder vaardig zijn en vaker last hebben van overgewicht.

Liever geen 'date' met deze dame

Valrisico’s bij 55+ ers

De laatste 10 jaar is het aantal ernstige valongevallen bij 55 plussers gestegen. Jaarlijks worden 16.000 55 plussers opgenomen met een heupfractuur in een ziekenhuis. Dit is deels te verklaren door de vergrijzing. Ouderen krijgen ook meer ongelukken doordat ze actiever zijn. Al is stoppen met bewegen nog erger. Preventie zal zich meer moeten richten op ‘veilig’ bewegen en dat overigens voor jong en oud.

Sportblessures

De laatste jaren ziet de stichting het aantal sportblessures stijgen. Maar deze stijging is kleiner dan de toename in sportdeelname. Per 1000 uren sport is het aantal sportblessures gedaald met 22%. Deze daling in de incidentie van sportblessures heeft als resultaat een jaarlijkse besparing van 300 miljoen euro aan medische kosten en kosten door arbeidsverzuim.

Op www.voorkomblessures.nl krijgen mensen voor 15 takken van sport een persoonlijk advies om blessures te voorkomen. Specifiek voor hun sport, specifiek voor hun individuele situatie. Bovendien zijn er 3D-animaties die laten zien wat er in het lichaam gebeurt bij het ontstaan van de meest voorkomende blessures. De website is opgezet in samenwerking met een groot aantal sportbonden, NOC*NSF, de Vereniging voor Sportgeneeskunde en sporters zelf.

Alcohol vergroot de risico’s

Alcoholproblematiek in relatie tot ongevallen is volgens Consument en Veiligheid nog een belangrijk aandachtspunt. Circa 10% procent van de ernstige letsels door ongevallen bij jongeren in de leeftijd van 10 t/m 24 jaar is alcohol gerelateerd.

Peuters minder vaak gewond

Het aantal behandelingen op Spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen van kinderen van 0-4 jaar is tussen 2000 en 2010 gedaald met 27% naar jaarlijks 44.000 behandelingen aan het eind van deze periode. De daling zit ‘m vooral in de speerpunten van preventie voor kinderveiligheid: ernstige vergiftigingen (- 32%); verdrinkingen (-41%), verbrandingen (-35%) en valongevallen (-23%). Naast het voorkomen van ernstig leed betekent deze daling, gecorrigeerd naar leeftijd en geslacht, alleen al voor de slachtoffertjes die in de ziekenhuizen zijn behandeld een besparing van medische kosten van 6 miljoen euro per jaar.

Meer informatie: www.veiligheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *