Sprookjeshof stopt er mee; “ondernemer is geen robot”

De ondernemers van Sprookjeshof Zuidlaren geven het op. Na een jarenlang dispuut over de veiligheid van twee speeltoestellen, heeft de familie Tolner besloten om het populaire attractiepark per 1 januari 2015 te sluiten of over te doen aan een andere eigenaar.

de glijbaan in de Kabouter Klauter hal
de glijbaan in de Kabouter Klauter hal

Discussie over veiligheid
De onenigheid met de NVWA is ontstaan over 1) De trap naar de indoor glijbanen. De leuningen moeten volgens de NVWA 1,30 m hoog zijn, terwijl directeur Albert Tolner juist vanwege de veiligheid de leuningen op 1,10 m heeft gemaakt. Ook bij andere attractieparken is die hoogte gebruikelijk en wordt daar wel een veiligheidscertificaat verstrekt. 2) Ook de klimberg krijgt van de keuringsinstantie / NVWA geen goedkeuring.

De NVWA geeft aan dat het conflict zich niet afspeelt tussen de ondernemer en de NVWA, maar met de onafhankelijke keuringsinstelling die voor de twee toestellen geen certificaat van veiligheid wil afgeven. De NVWA is dan de overheidsinstantie die de wet moet uitvoeren en de toestellen afsluit.
De redactie van Pretwerk is twee jaar geleden, net na de opening van de indoorhal, op bezoek geweest. Sinds die tijd zijn de attracties altijd geopend en toegankelijk geweest.

Toen de NVWA aangaf dat de toestellen verzegeld zouden worden, knapte er iets bij Albert Tolner en besloot de familie om het bedrijf per 1 januari te sluiten. De zoon, Ronald Tolner ligt toe: “Een ondernemer is geen robot. We zijn al zo lang in discussie met het NVWA en er is gewoon geen uitzicht op een oplossing. Wij hebben gewoon geen energie meer over om nog verder te gaan. Afgelopen week hebben we ons personeel moeten informeren. Dat was een hele emotionele bijeenkomst. Hopelijk is dit ook een signaal naar de overheid dat er in Nederland veel te rigide wordt omgesprongen met wet- en regelgeving. Wij zijn lang niet de enige ondernemer die gefrustreerd raakt van dit soort toestanden.”

Overigens is het conflict over de speeltoestellen niet de eerste tegenslag in wet- en regelgeving. De aanvraag voor het Kabouter Klauter Kasteel duurde maar liefst 12 jaar! (zie ook onze reportage uit 2012 over de ontwikkelingen op Sprookjeshof.)

ondernemer Albert Tolner
ondernemer Albert Tolner

Nieuwe eigenaar gezocht
Er wordt door de ondernemers zeker geen blufpoker gespeeld. Ook als er op korte termijn een oplossing wordt gevonden, dan nog is de beslissing om te stoppen definitief. Doordat het conflict al langer voortsleept, hebben de eigenaren geen energie meer om door te gaan.
Ook de vraag naar de huidige financiële situatie mag gesteld worden. Ronald Tolner: “Natuurlijk hadden we die vraag wel verwacht. Wij zijn een financieel gezond bedrijf. De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in de grote indoorhal als slechtweer-alternatief. Ook dit jaar hebben we nog enkele nieuwe attracties toegevoegd. Drie weken geleden werd er nog een nieuw sprookje geopend en eerder dit jaar werden enkele kleinere attracties geïntroduceerd, w.o. een zandfabriek en een treintje.”
Er wordt gehoopt op een nieuwe eigenaar die wel de energie heeft om de ontstane problemen goed op te lossen. De huidige eigenaren zouden dan zelfs op het bedrijf willen blijven werken. (indien gewenst).

Zie ook het item op RTV Drenthe

Meer informatie: www.sprookjeshof.nl

Oplossing mogelijk?
We hebben de gang van zaken ook voorgelegd aan Speelplan; advies- en inspectiebureau voor speeltoestellen. Aafje Meijer zet de hele procedure eens op een rijtje en volgens haar zijn er voor deze situatie wel oplossingen denkbaar.

(Door speelplan:) Het is volgens de wet verplicht dat een attractie of speeltoestel bij opening van gebruik voorzien is van een veiligheidscertificaat, afgegeven door een AKI (Aangewezen Keuringsinstantie). Bij het plaatsen van een toestel van een leverancier, levert deze een certificaat bij het toestel. Wanneer een ondernemer besluit zelf een toestel te bouwen, is het belangrijk om tijdens het voorbereidingsproces kennis in te roepen van experts die advies kunnen geven om ervoor te zorgen dat het toestel na aanbouw wordt goedgekeurd. Door deze plannen van tevoren te laten beoordelen door experts, voorkomt de ondernemer dat toestel of attractie later aangepast moet worden.

Ook is het belangrijk te bewaken dat de samenstelling van toestellen en attracties veilig is. Laat ook deze plannen van tevoren controleren. Verder wordt aangeraden voor de opening een opleveringsinspectie uit te laten voeren. Hierbij wordt gekeken of het toestel juist gemonteerd is, de afstanden tussen toestellen voldoende zijn en er bijpassende valdempende ondergronden aangelegd zijn.

Om ook tijdens het gebruik de veiligheid te waarborgen, is het aan te raden de toestellen en attracties regelmatig te laten inspecteren door een onafhankelijk bureau met gecertificeerde inspecteurs. Deze kent de regelgeving en mogelijk aanpassingen hierop en kan adviseren hoe de ondernemer hieraan kan voldoen.

Dit specifieke geval is op te lossen. Er moet een handige oplossing gevonden worden om ervoor te zorgen dat kinderen volgens de norm veilig omhoog kunnen lopen. De regel voor de 1.3m hoge balustrade is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat kinderen niet over de balustrade heen kunnen klimmen en er mogelijk ongelukken gebeuren. Je kunt er met verschillende oplossingen voor zorgen dat kinderen met een kleedje in de hand een trap op kunnen gaan die een balustrade heeft van 1.30 m en zich dan toch goed vast kunnen houden. Er zijn in de praktijk al voor vele problemen oplossingen bedacht die hoogstwaarschijnlijk ook wel op deze situatie van toepassing zijn.

Met dank aan: www.speelplan.nl

2 reacties

  1. Er zijn dus 2 identieke glijbanen in nederland waarom wordt de een afgekeurd en de andere niet er wordt door de overheid dus met twee maten gemeten onze regeltjes lijken vromer dan vroom.sprookjeshof is een zeer net bedrijf waar oud en jong erg veel geniet .dramatisch om een gezond bedrijf te ruineren..tip voor de overheid met zijn dictatoriaal gedrag:bekijk eens hoeveel ongevallen er plaats vinden met kinderen op een trampoline in de tuin.kennelijk hebben ze hieraan nog niet nagedacht Ik wens de fam tolner veel sterkte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *