Raad van State ondersteunt optreden tegen permanente bewoning vakantiehuisjes

De Raad van State heeft in een Hoger Beroepszaak, de gemeente Berkelland gelijk gegeven in haar optreden tegen permanente bewoning van vakantiewoningen in Eibergen. Het bestemmingsplan ‘Zomerhuisjes’ is volgens de rechter duidelijk. Ook het feit dat er sprake is van een noodsituatie (in dit geval als gevolg van een echtscheiding.) is geen reden om de regels op te rekken.

Keyring in doorDeze uitspraak is een steun in de rug voor gemeenten en ondernemers die willen optreden tegen oneigenlijk gebruik (permanente bewoning) van een vakantiehuis. De appellant (verhuurder) heeft o.a. aangekaart dat er sprake van willekeur is. Dat risico loopt een gemeente die niet consequent optreedt tegen permanente bewoning. (zie artikel 4.1 in de uitspraak,) Daarvan was volgens de rechter in dit geval geen sprake.

Als reden om tegen de permanente bewoning op te treden zegt de gemeente Berkelland in de krant Tubantia: “Berkelland vindt dat eigenaren van recreatiewoningen zich niet als hulpverleners op de woningmarkt moeten begeven.”

Bekijk de hele uitspraak van het Hoger Beroep op www.raadvanstate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *