Provincie Limburg pakt lelijke campings aan

Veel kampeerterreinen in Limburg verstoren het landschap. In Zuid-Limburg past 60 procent slecht tot zeer slecht in de omgeving en in Noord- en Midden-Limburg 36 procent. De Provincie Limburg gaat dat aanpakken. Deze week presenteerde gedeputeerde Patrick van der Broeck (Ruimte en Infra) het Inspiratieboek Kamperen en Landschap.

Een mooi voorbeeld hoe het moet; een goed in het landschap passende camping in Zuid-Limburg.
Een mooi voorbeeld hoe het moet; een goed in het landschap passende camping in Zuid-Limburg.

De Provincie Limburg wil met dit boek campinghouders, gemeenten en landschapsarchitecten  inspireren om bestaande en nieuwe kampeerterreinen beter in het landschap in te passen. “Een mooi landschap draagt in belangrijke mate bij aan de aantrekkingskracht van de provincie om er te wonen en vrije tijd te besteden,” zegt Patrick van der Broeck. “Aan dat mooie landschap moeten we samen werken. Ik vind namelijk dat vijf niet ingepaste caravans veel hinderlijker zijn dan 20 ingepaste caravans. En zolang die caravans niet ingepast zijn hebben we het nog steeds over aantallen kampeerplaatsen in plaats van over kwaliteit van het landschap.” De gedeputeerde zei dat deze week bij de presentatie van het boek bij een voorbeeldcamping; ’t Bakhuis in Wijlre.

Het inspiratieboek staat bol van ideeën over de combinatie van kamperen en landschap. Het werd deze week overhandigd aan campinghouders, vertegenwoordigers van belangenorganisaties en gemeentelijke bestuurders en ambtenaren. Ook werd gesproken over hoe die landschappelijke inpassing bevorderd kan worden door het bieden van ondersteuning aan ondernemers die bereid zijn hun kampeerterrein landschappelijk in te passen.

Het inspiratieboek is opgesteld op basis van een inventarisatie en analyse van zeventig kampeerterreinen in heel Limburg. Daarbij werd nadrukkelijk gekeken naar de situering van de camping, de verhouding met de omgeving, de begrenzing, de ontsluiting, de plaats van voorzieningen, groenstructuren en de verkaveling.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck pleit voor een gezamenlijke aanpak. Hij wil dat er direct na de zomer al een vervolg wordt gegeven aan de bijeenkomst van deze week. Samen met de gemeenten wil de Provincie ‘gulden regels’ uit het inspiratieboek halen die vastgelegd kunnen worden.

Meer informatie: www.limburg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *