Landal boomwoning; een meerwaarde voor de Veluwe

De boomwoning op Landal Miggelenberg is officieel geopend. “Dit soort initiatieven houdt de Veluwe aantrekkelijk” zei de trotse Landal directeur Thomas Heerkens tijdens de openingshandeling. “Wel jammer dat de procedures zo lang hebben geduurd.” voegde Klaas Odink, directeur van Van Wijnen Recreatiebouw daar nog aan toe.

Klaas Odink (l) en Thomas Heerkens (tweede van links) openen het boomhuis
Klaas Odink (l) en Thomas Heerkens (tweede van links) openen het boomhuis samen met de bedenker van de naam ‘Droomboom’

De 4-persoons boomwoning is een bijzonder bouwwerk geworden. Voor de bouw en het interieur is zoveel mogelijk gewerkt gebruikte materialen, wat deze luxe ‘boomhut’ meteen al een doorleefde uitstraling geeft. De basisstructuur van het 30 ton wegende bouwwerk is zeer degelijk. Voor de ondergrond is gebruik gemaakt van een stevige staalconstructie; mooi weggewerkt in het houten huisje. Een verblijf in het boomhuis wordt zeker geen basic ervaring, want alle benodigde voorzieningen zijn aanwezig; toilet, douche en centrale verwarming. De accommodatie die de naam ‘Droomboom’ heeft meegekregen, is daardoor jaarrond te verhuren. En het ziet er naar uit dat dat geen probleem gaat worden. De accommodatie is nu al, vanaf de tekening, tot in het najaar volgeboekt.

Van Wijnen en Landal
De boomwoning is eigendom van Van Wijnen Recreatiebouw. Zij geven de verhuur uit handen aan Landal Greenparks. Wat dat betreft werkt het hetzelfde als met de verkoop van recreatiewoningen aan investeerders, waarbij de eigenaar een deel van de verhuuropbrengst krijgt. Op basis van de ervaringen met de verhuur op park Miggelenberg wordt bekeken of een boomwoning ook op andere parken geplaatst kan worden. De boomwoning is duidelijk meer dan een object om aandacht te genereren. Bij Van Wijnen verwacht men dat dit soort bijzondere objecten zelfstandig rendement kunnen opleveren. Odink: “Een bijzondere gastbeleving is gewild. Dat hebben we ook gezien aan de strandhuisjes. Met dit huis brengen we weer iets nieuws en bijzonders op de markt.”

Procedures
De boomwoning werd twee jaar geleden al ‘als tekening’ aangekondigd op de Second Home beurs in Utrecht. Met name de bestemmingsplanwijziging heeft voor veel oponthoud gezorgd bij de realisatie van dit project. Odink: “Door procedures duren dit soort projecten langer dan gewenst. Zo loop je het risico dat concurrenten je passeren en dat je snel kunt inspelen op de actualiteit in de markt.” De gemeente Apeldoorn laat weten dat dit nu eenmaal de procedures zijn, zoals die landelijk vastliggen. Omwonenden kunnen bezwaar aantekenen en dat zorgt voor oponthoud. De boomwoning is door zijn vorm hoger dan reguliere vakantiewoningen en dat vraagt om specifieke afstemming.

Onderdeel van een groter plan
De boomwoning is onderdeel van een groter bouwplan van 52 grotere vakantiewoningen (8- 10- en 12-persoons), die inmiddels al wat langer open zijn. In het verleden was het op De Veluwe lastig om grotere woningen te bouwen. Overheden waren bang dat dit permanente bewoning in de hand zou werken. Inmiddels heeft de provincie Gelderland op dat gebied de teugels wat laten vieren. Gemeenten die met een goed onderbouwd voorstel komen, kunnen ook toestemming krijgen voor grotere objecten. Daarmee kan op dit park bijvoorbeeld worden ingespeeld op de behoefte aan accommodaties voor grotere groepen (families, clubs e.d.) De grotere woningen kennen volgens de parkmanager dan ook een uitstekende bezetting.

Meer informatie:
www.landal.nl/parken/miggelenberg
www.vanwijnenrecreatieprojecten.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *