Inspirerende website met vernieuwende sport- en beweegarchitectuur

Sinds twee weken is de website Sportspace.eu online. Daar verzamelt Shift architecture urbanism, in samenwerking met NOC*NSF, inspirerende voorbeeldprojecten die een impuls geven aan sport en bewegen. Alhoewel de focus ligt op beweegplekken in de openbare ruimte, zijn diverse ideeën ook prima toepasbaar op recreatiebedrijven.

De achtergrond van de website
Sport is de afgelopen decennia ontdekt als instrument om een groot aantal externe doelstellingen, van sociaal tot economisch, mee aan te jagen. Deze zogenaamde instrumentalisering van sport is echter grotendeels aan de (gemeentelijke) ruimtelijke ordening en stedenbouw voorbij gegaan.
Ook binnen de sportwereld ontbreekt kennis over de ruimtelijke mogelijkheden van sport. Vaak wordt er vanuit de eigen sport gedacht en baseert men zich op oude richtlijnen voor sportaccommodaties. Het toenemend aantal nieuwe sporten en de stijgende behoefte aan intensief gebruikte en multifunctionele accommodaties vraagt echter om een geheel nieuwe ruimtelijke benadering van het accommodatiebeleid. Daarnaast wordt onvoldoende ingespeeld op de toenemende trend van een meer individuele en ongebonden sportbeoefening. Naast accommodaties voor breedtesport en topsport ontstaat er een groeiende behoefte om sport- en beweegstructuren beter te integreren in de directe woon- en leefomgeving, als onderdeel van het publieke domein.

SPORTSPACE slaat een brug tussen de wereld van ruimte en de wereld van sport en biedt handvatten om sport op een betere manier te integreren in de hedendaagse stad en haar publieke domein.

Meer informatie: www.sportspace.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *