Eten en drinken bezorgen Nederlandse kustplaatsen een duur imago

De ADAC (Duitse versie van de ANWB) publiceerde het prijsniveau van boodschappen in badplaatsen die populair zijn bij Duitse toeristen.  Nederlandse bestemmingen komen over het algemeen als ‘duur’ uit de test; maar wel vergelijkbaar met de Duitse badplaatsen. Wat opvalt is dat Nederlandse badplaatsen vooral in de categorie ‘eten en drinken’ als ‘erg duur’ worden beoordeeld. 

prijzen badplaatsen adacIn Nederland werden de badplaatsen Renesse, Vlissingen, Domburg, Zandvoort en Bergen aan Zee bezocht. Renesse springt er in deze test, qua prijsniveau, gunstig uit. In het overzicht van ‘eten en drinken’ staan de Nederlandse badplaatsen als ‘erg duur’ in de lijst. Slechts Zandvoort kreeg hier het predicaat ‘gewoon duur’. Onder de kosten van eten en drinken wordt gekeken naar een breed pakket met o.a. een biertje, cola, een frietje, een pastamaaltijd, een ijsje en nog diverse andere, veel voorkomende artikelen.
Op de consumentenwebsite van de ADAC wordt per badplaats aangegeven welke producten de Duitse toerist als ‘günstig’ en ’tuer’ ervaart. Wat de Nederlandse badplaatsen verder duur maakt zijn o.a. de parkeertarieven, de toeristenbelasting (Kurtax) en de verhuur van strandstoelen en windschermen. Maar ook een ‘Nudelgericht’ van € 9,83 in Zandvoort wordt in het lijstje ‘erg duur’ geplaatst.

prijslijst overzicht. Klik voor een vergroting
prijslijst overzicht. Klik voor een vergroting

Bulgarije komt als goedkoopste bestemming uit de bus. Daar koste het standaard ‘boodschappenmandje’ gemiddeld € 122,-. In Nederland betaal je voor hetzelfde productassortiment € 192. Denemarken is het duurste strandland met een gemiddelde prijs van €223,-. Overigens kunnen de prijzen per product aanzienlijk verschillen. Dat is met name het geval voor  Zonnebrandcreme. (van € 6,25 in Turkije tot € 26,25 in Italië).

Bekijk de nadere details van het onderzoek op www.adac.de

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *