Afgelopen zaterdag is de stad Utrecht op de kaarten van Google onder handen genomen op de Mapup Utrecht. Er waren zo’n 25 mensen op komen dagen die veelal direct of indirect betrokken zijn bij de kaart van Utrecht.
Nog veel foutjes op Google maps
De kaarten van Google Maps bevatten nog vele kleine foutjes. Google maakt daarom graag gebruik van ‘mappers’ om de kaarten steeds verder te verbeteren. Mappers zijn vrijwilligers die via het programma Google mapmaker verbeteringen aanbrengen. De aanpassingen worden vervolgens weer door andere mappers gecontroleerd.
Rondom de controle en goedkeuring heeft Google een slim algoritme ontwikkeld. Mappers bouwen een status op. Wie vaker, en zonder fouten, aan de maps heeft gewerkt krijgt een hogere status. Sommige wijzigingen moeten door meerdere mensen worden goedgekeurd. Als dat gebeurt door iemand met een hogere status, dan zijn er minder mensen nodig om de wijziging te accorderen.
Gebruiksvriendelijk systeem
Bijna alle informatie op de kaart wordt onder handen genomen. Zelf heb ik de ticketverkoop van rederij Schuttevaer verplaatst naar de juiste locatie op de Oudegracht. Die stond nu nog op het dak van een kantoor. Ook heb ik een weg verwijderd die over het spoor liep. Het systeem is vrij gebruiksvriendelijk, maar door het controlemechanisme duurt het soms wel enkele dagen voordat een wijziging ook op de kaart wordt getoond.
Grootmeester
Een van de begeleiders op deze dag was Lammert Bies. Hij is binnen de community van de mappers ‘the advocate’; een grootmeester met veel ervaring en iemand die bemiddeld tussen de mappers en Google. Lammert woont in Kazachstan en runt daar een guesthouse. Om de vindbaarheid van zijn bedrijf te vergroten is hij ooit begonnen om wat informatie op google maps toe te voegen. Inmiddels staat het hele land vrij gedetailleerd op de kaart.
Toerisme Utrecht
Ook Jolien Gerritsen van Toerisme Utrecht is aanwezig en stort zich deze middag in eerste instantie op de musea. Ze controleert de locatie, voegt een korte beschrijving toe en vult de gegevens verder aan met o.a. de openingstijden en een foto. Ook zij ontdekte een foutje; de VVV stond drie keer op de kaart vermeld. Dat soort foutjes kan simpel worden aangepast. Toerisme Utrecht lanceert binnenkort een tool waarmee ‘location based services’ worden ondersteund. Dit instrument maakt ook gebruik van de kaarten van Google Maps. Het is dus ook voor deze organisatie van belang om kennis te hebben van aanpassingen in Google.
Organisatie
De dag werd georganiseerd door Jurjen de Vries en Bouke Versteegh; beiden inmiddels verslaafd aan het mappen. Zij deelden vol enthousiasme hun kennis en gaven een presentatie over de mogelijkheden van Maps, nu en in de toekomst. Volgens Bouke heeft inmiddels al 28% van de zoekopdrachten binnen Google een relatie met locatie-informatie. Toch plaatsten zij ook kritische kanttekeningen bij onderdelen van de Maps. Het vorige week gelanceerde fietsnetwerk bijvoorbeeld, behoeft nog heel wat aanpassingen voordat het echt bruikbaar is.
Meer informatie: www.google.com/mapmaker
Meer weten?
Een van de ervaren mappers, Roswell Balentien, is op 30 oktober aanwezig op de demodag ‘Recreatie op de kaart’. Hij laat daar zien hoe je de gegevens van je eigen bedrijf of regio op de kaart kunt zetten en aanpassen. Hij laat ook weten dat er volop kansen zijn om beter in beeld te komen dan je concurrent als je de gegevens juist invult.
kom dus ook naar: www.recreatieopdekaart.nl
2 reacties
Wat een leuk dat er iets staat over de MapUp Utrecht! Het was een succesvolle dag waarbij hopelijk veel mensen geïnspireerd zijn om aan de slag te gaan als mapper.
Wat een leuke en leerzame meeting. Ik heb zelfs mijn eigen huis, parkeerplaats en schuurtje getekend. Zie mijn blog http://marieloolthuis.wordpress.com/ voor mijn verslag.
Groet en map ze!