Barbaarse business: bijlwerpen

Inspiratie uit Australië. Daar is inmiddels de tweede vestiging van Maniax geopend, waar ‘bijlwerpen’ de grote attractie is. De activiteit wordt verkocht als ‘middeleeuwse sport’. De sport bevat een competitie element en is omgeven door de nodige veiligheidsmaatregelen.

De sport is in de basis afkomstig uit Canada, waar het werd beoefend door houthakkers. In de Australische versie is het concept omgevormd tot een spectaculair recreatieconcept. In de basis doet het spel wel wat denken aan darts, maar dan met ‘zwaar materiaal’. In de werpkooien zijn twee doelborden opgesteld met een doel er op geschilderd. De competitie wordt begeleid door een medewerker, die o.a. de veiligheidsinstructie verzorgd (de bijlen zijn scherp) en optreedt als scheidsrechter.

Het bijhouden van de score gebeurt door de deelnemers zelf op een touchscreen scherm. Hierop worden ook automatisch de resultaten opgeteld en de vervolgacties weergegeven. Bij een gelijkspel wordt automatisch een derde ronde ingezet. In de roos is 5 punten; de tweede ring is drie punten en de buitenste ring is één punt. Er ijn ook twee kleine rode punten ‘The clutch’ op het bord geschilderd die 7 punten waard zijn. Die worden gebruikt als gokmoment als je te ver achter stat om met de laatste worp nog te kunnen winnen. De toeschouwers moedigen de werpers luidruchtig aan “CLUTCH, CLUTCH, CLUTCH….” om deze moeilijke worp te maken. Als er na die rondes nog geen winnaar is, dan wordt de grote bijl van stal gehaald. Een extra moeilijkheidsgraad.

Ondanks het middeleeuwse karakter is er het nodige geautomatiseerd. Zo verloopt de aanmelding en betaling online. Bij aankomst is de naam van de groep al ingevoerd op de i-pads waar alle deelnemers hun naam + risicoformulier invullen. Deze namen worden weer doorgestuurd naar de scoreformulieren bij de werpkooien. Er wordt steeds bebattled tussen twee personen. De computer bepaalt wie er tegen elkaar spelen, toewerkend naar de finale.

Nog enkele feitjes:

  • Minimale leeftijd voor deelname is 18 jaar
  • Publiek is welkom (graag zelfs) om de deelnemers aan te moedigen; het is een leuke kijksport
  • Afgeschermde kooien met hekwerk zorgen voor veiligheid bij de rondvliegende bijlen.
  • Niet werpende deelnemers blijven ten alle tijde buiten de werpkooi
  • Na afloop is er een fotomoment waarvoor plastic vikinghelmen klaarliggen.
  • Er wordt op de locatie geen alcohol geschonken; wel zijn er frisdrank en snacks verkrijgbaar.
  • Ook souvenirverkoop behoort tot de upsell. O.a. T-shirts.
  • De vestiging in Melbourne heeft vijf werpkooien waar comepeties met 8 personen kunnen worden gehouden.
  • Een bijlwerpsessie duurt, inclusief instructie en inwerpen, 2 uur.
  • Prijskaartje voor een groep van 8 personen (minimum aantal voor de competitie) is omgerekend € 260,-

Conclusie:
Bij Maniax is men er goed in geslaagd om een traditionele sport om te zetten naar een spectaculaire recreatieve beleving. De vooraf aangekondigde ‘Middeleeuwse sfeer’ had wel wat consequenter doorgetrokken kunnen worden. De materialen die gebruikt zijn voor de opbouw van het spel zijn basic, een waarschijnlijk niet al te duur. Al moeten de dennenhouten werpborden wel regelmatig worden vervangen. Personeelskosten zijn een vast onderdeel van deze ervaring, o.a. om veiligheid en de competitie te bewaken. Veiligheid is een belangrijk issue bij deze sport omdat de bijlen echt scherp zijn.

Meer informatie: www.maniax.com.au

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *