Aandacht voor recreatief-toeristische belangen in de gemeenteraad

Werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW hebben in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een advieslijst opgesteld om economie en bedrijvigheid in de gemeente te stimuleren. Ook aan ontwikkelingen in de toeristisch recreatieve sector wordt specifiek aandacht besteed.

mkb en verkiezingenRuimte voor vrijetijdseconomie
In adviespunt 4; ‘milieu en ruimte’ komt de vrijetijdssector specifiek aan bod: “Een onderneming in de gastvrijheidsector is nauw verweven met de gemeente en draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. Betrek de sector daarom vroegtijdig in de planvormingfase. Beschouw ondernemers in de vrijetijdssector als producent van ruimtelijke kwaliteit en niet louter als consument van ruimte. De sector vraagt om een passend ruimtelijk ontwikkelingskader, omdat innovatie en snel inspelen op marktontwikkelingen nu eenmaal in de toeristisch- (water)recreatieve sector al snel een ruimtelijke component heeft. Gemeenten kunnen met een intelligent toeristisch-recreatief vrijetijdsbeleid beter (randvoorwaardelijk) inspelen op de behoeften van bewoners èn bedrijven, met name waar zich krimp voordoet en/of het vestigingsklimaat in het geding is.”

Toeristenbelasting
Een onderwerp dat de gemoederen in de gastvrijheidssector blijft beroeren is de toeristenbelasting. Dat onderwerp komt dan ook terug in adviespunt 1: “houd locale lasten voor het bedrijfsleven in toom”. Het advies: “De toeristenbelasting is een belasting die verstorend werkt en de Nederlandse gastvrijheidseconomie jaarlijks veel schade berokkent. Er is al enige jaren sprake van een opwaartse en vaak disproportionele trend. Zo steeg de toeristenbelasting in 2012 gemiddeld met 8 procent en het jaar daarvoor met 8,4 procent. In 2012 (CBS) is €150 miljoen euro aan toeristenbelasting aan het bedrijfsleven onttrokken waar in veel gemeenten geen tegenprestatie of investering tegenover stond. Deze lasten zijn veelal niet door te berekenen aan de consument. De vrijetijdssector is een arbeidsintensieve sector met zowel hoog- als veel laagopgeleide werknemers en vormt een significant onderdeel van de lokale economie. De toeristen en klanten die de gastvrijheidssector aantrekken, doen vervolgens ook hun andere uitgaven in de lokale economie. Gemeenten zouden waar mogelijk de toeristenbelasting af moeten schaffen of verlagen, dan wel de sector direct betrekken bij de besteding ervan.”

De lokale groeiagenda
De werkgeversorganisaties hebben de adviezen aan de gemeenten opgesteld aan de hand van een 10-puntenplan:

  1.   Behoud investeringsruimte voor bouw en woningmarkt
  2.   Houd lokale lasten voor het bedrijfsleven in toom
  3.   Winkelleegstand terugdringen en vermijden
  4.   Milieu, ruimte en nadeelcompensatie
  5.   Pak lokale regeldruk aan en verbeter de dienstverlening
  6.   Arbeidsmarkt en re-integratie
  7.   Decentralisaties in de zorg
  8.   Besteed uit en besteed mkb-vriendelijk aan
  9.   Veilig ondernemen
  10.   Ondernemingsfonds: BIZ

Bekijk het complete advies op de website van MKB Nederland (pdf folder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *