Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael zien samen lichte groei in bezoekcijfers 2023

De Belgische dierentuin Zoo Antwerpen zag bezoekcijfers in 2023 iets teruglopen naar 857000 bezoekers (-5%). Zoo Planckendael in Mechelen zag het bezoek juist toename naar 927.000 (+6%). Opgeteld komen de twee dierenparken, die onder de KMDA resorteren, uit op een lichte stijging van het totale bezoek.

Lichtfestival Zoo Plackendael

Als belangrijke factor voor het iets tegenvallend bezoek bij Zoo Antwerpen wordt ‘het weer’ genoemd: “2023 was het warmste jaar ooit, en anders was het veel te nat. Over het weer in 2023 dus geen loftrompet.”. Het feit dat Zoo Planckendael het desondanks toch erg goed deed had te maken met enkele succesvolle activiteiten.

Goed jaar voor ZOO Planckendael

Met meer dan 1.000.000 LEGO®-blokjes verscheen afgelopen zomer de fotogenieke dierenexpo ‘Brick Safari’. In de winter schitterde het lichtfestival Dragons & Unicorns, waarbij vurige draken en mystieke eenhoorns van ZOO Planckendael een magisch oord maakten. De extra lange editie van het lichtfestival was dan ook een ongezien succes bij de bezoekers.

De dierentuinen meten hun resultaten niet alleen af aan de bezoekcijfers en inkomsten. Ook de resultaten op het gebied van dierenwelzijn zijn in toenemende mate maatgevend voor het succes. Als hoogtepunten op dat gebied worden genoemd:

  • 2023 was opnieuw een recordjaar voor de grootste ooievaarskolonie van het land. De ooievaars namen hun intrek in 93 nesten, zeven meer dan het vorige recordjaar 2022. Met maar liefst 155 geringde kuikens was de klepperende familie nooit eerder zo groot.
  • De geboorte van de allereerste reuzenmiereneter, een tweeling goudkopleeuwaapje, een moormaki, flamingo’s en twee Aziatische leeuwenwelpjes.
  • De kritiek bedreigde Somalische wilde ezels en de kwetsbare dorcasgazellen vonden samen hun thuis in nieuwe antilopenverblijven vol verrijkende elementen zoals lava-stenen, schors, slowfeeders, rotsen en stammen.

Meer informatie: www.zooplanckendael.be/nl/

De 180e verjaardag van ZOO Antwerpen

Zo lang bestond ZOO Antwerpen in 2023 en daarom trakteerde ze haar bezoekers deze zomer op wonderlijke ZOOvertellingen. Op zeven locaties vertelden verrassende vertellers bijzondere of grappige verhalen, van de belle-époquedame Antoinette Exotique, de avontuurlijke okapi-expert Patje tot Renaat, de cijferfanaat. Iedereen kon weer genieten van het mooiste terras van ’t stad, de ZOOmerbar!

Ook in deze Zoo speelden dierenaangelegenheden een belangrijke rol: De twee Aziatische olifanten Sam en Assam genieten van de verdubbeling van hun perk met 1.000 m² en van de extra verrijking door voedernetten, schuur-boomstammen, een leembad en een zandhelling. In 2023 vond ZOO Antwerpen een volwaardige vervanger voor gepensioneerd dierendokter Francis. Jonas Spruyt nam de zorg van de 7.000 dieren vol enthousiasme op zich.

Meer informatie: www.zooantwerpen.be/nl/

ZOO Science in 2023

ZOO Science, de wetenschapspoot van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, zocht en vond de ‘Jongste Wetenschapper’ in een wedstrijd voor nieuwsgierige, jonge enthousiastelingen met een passie voor natuur en dieren. Op 26 november sloegen ZOO Science en UAntwerpen de handen in elkaar om wetenschap uit te vlooien op de Dag van de Wetenschap. Zo’n 3.300 wetenschappers in spe kwamen langs: een absoluut succes.

Meer informatie: www.zooscience.be/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *