Zomervakanties naar ‘zon, zee en strand’ veren weer terug naar het oude normaal

Ruim de helft van de Nederlanders overweegt om in de komende drie jaar een zon/zee/strand-vakantie met het vliegtuig te maken. Spanje is in het Middellandse Zeegebied de populairste bestemming; van de verder weg gelegen zonbestemmingen is dat Curaçao. Dit blijkt uit grootschalig consumentenonderzoek dat onderzoeksbureau Trends & Tourism in mei heeft uitgevoerd naar de markt van vlieg/zonvakanties.

Ondanks de grotere kans op extreem weer (hittegolf e.d.) wil het overgrote deel van de vlieg/zon-vakantiegangers dit type vakantie blijven ondernemen.

Onderzoeker Kees van der Most geeft nog een duiding aan deze trend, die eigenlijk helemaal geen trend is: “Nederlanders kozen altijd al graag voor een zonvakantie in de zomer. Wat dat betreft is er eigenlijk niets nieuws onder de zon.”

Ruim de helft van de Nederlanders overweegt een vlieg/zonvakantie

Ruim de helft (56%) van de Nederlandse bevolking overweegt om in de komende drie jaar een vlieg/zonvakantie te ondernemen. Vooral jongeren en hoger opgeleiden willen een zon/zee/strandvakantie met het vliegtuig maken.

Spanje en Curaçao populairste bestemmingen

Van de Middellandse Zeebestemmingen worden Spanje (63%) en Griekenland (57%) het meest in overweging genomen door vlieg/zonvakantiegangers. Italië en Portugal volgen met 45% resp. 42%. Spanje wordt niet alleen het meest in overweging genomen, het krijgt ook de voorkeur van 34%. Bij verre zonbestemmingen wordt Curaçao het vaakst in overweging genomen (49%), gevolgd door Bali (35%), Thailand (30%), Bonaire (30%) en Aruba (26%). Qua voorkeur scoort Curaçao het hoogst (24%).

Meer dan zwemmen en zonnen

Een aangenaam klimaat en mooie stranden zijn de belangrijkste keuzeaspecten als het om vliegvakanties naar de zon gaat. Vier op de tien vlieg/zonvakantiegangers vindt het daarnaast belangrijk dat er meer te doen is dan zon/zee/strand. Populaire (neven)activiteiten onder vlieg/zonvakantiegangers zijn uit eten gaan (de lokale keuken proeven) en het bezichtigen van bezienswaardigheden

Niet alleen grootschalige resorts

De helft van de vlieg/zonvakantiegangers verblijft het liefst in een wat grootschalige accommodatie, met veel voorzieningen, dichtbij winkels, restaurants e.d.. Zo’n 40% kiest liever een kleinschalige accommodatie, een beetje weg van de drukte en één op de tien heeft geen voorkeur.

Door grotere kans op extreem weer vaker in voor- en naseizoen

Verreweg de meeste vlieg/zonvakantiegangers willen ondanks een grotere kans op extreem weer zon/zee/strandvakanties in het Middellandse Zeegebied blijven maken. De helft verwacht echter wel vaker in het voor- en naseizoen te gaan. Minder dan 5% verwacht door de verhoogde kans op extreem weer geen zon/zee/strand vakanties in het Middellandse Zeegebied meer te gaan maken.

Bron en meer informatie: www.trends-tourism.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *