Zomerprognose Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Gelderland zal ook deze zomer een geliefde vakantiebestemming zijn voor binnen- en buitenlandse gasten, zo blijkt uit de zomerprognose van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Populaire verblijfslocaties zijn daarbij campings en huisjes op vakantieparken.

Strand bij Harderwijk (foto: Jurjen Drenth)

Het aantal binnenlandse toeristen stijgt deze zomer naar verwachting licht met 0,8 procent tot 1,3 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral inwoners van Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland gaan kiezen voor een vakantie in Gelderland, zo blijkt uit gegevens van het CBS, geanalyseerd door Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Buitenlands bezoek

Ook het aantal buitenlandse bezoekers neemt naar verwachting toe. Zo stijgt het aantal Duitse bezoekers met 32 procent tot 185.000 en het aantal Belgische bezoekers met 18,4 procent tot 57.000. Zij verblijven voornamelijk op campings en in vakantieparken. Directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema: “Het is goed om te zien dat bezoekers onze mooie provincie weten te vinden. Toerisme is goed voor ondernemers, gemeenten, werkgelegenheid en de leefbaarheid van kleine dorpskernen.”  

Populairste recreatieplek

Het aantal Gelderlanders dat in eigen provincie recreëert, zal naar verwachting iets dalen ten opzichte van 2023, zo blijkt uit de gegevens van de Visitor Data Monitor (VDM) dat dagbezoek registreert. Directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema legt uit: “Gelderlanders brengen hun vrije tijd graag door in eigen omgeving, maar zijn zomers ook weer vaker weg naar het buitenland. Een trend die je overigens overal ziet. Mensen hebben weer zin om verder te reizen.”

Uit de data komt ook de verwachting naar voren dat de Gelderse natuurgebieden, parken en recreatieplassen geliefde en veel bezochte bestemmingen zullen zijn deze zomer. Het bezoek zal hier volgens VDM met 4,5 procent toenemen. Voor binnensteden geldt een kleine 2 procent stijging. Bij attracties blijft het aantal bezoekers naar inschatting gelijk.

Visitor Data Monitor (VDM)

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen analyseert sinds 2022 bezoekersstromen van ruim 300 attracties, binnensteden en natuurgebieden in Gelderland met een eigen datatool (VDM) op basis van geanonimiseerde gps-gegevens.

Bron en meer informatie: www.toerismevan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *