Wisselvallige zomer voor recreatiesector Vlaamse kust

De toeristische sector aan de Vlaamse kust blikt terug op een wisselvallig zomerseizoen. Voor juli en augustus noteert het provinciebedrijf Westtoer het aantal overnachtingen op ongeveer 10 miljoen. Dit is 8 procent minder dan in de warme zomer van 2022. De gemiddelde hotelbezetting in juli en augustus
bedraagt 75 procent, 7 procent minder dan in 2022.

Wenduine (foto: Toerisme Vlaanderen)

Ongeveer 4,9 miljoen dagtoeristen hebben de Kust bezocht in juli en augustus. Opmerkelijk is de goede belangstelling van de vakantiegangers uit de buurlanden, met voorop de Duitse verblijfstoeristen. De buitenlandse vakantiegangers zijn goed voor 15 procent van alle toeristische overnachtingen. Deze cijfers zitten opnieuw op het niveau van 2019.

Voor het verblijfstoerisme was het verlengde weekend van 15 augustus de uitschieter met 1 miljoen overnachtingen en 480.000 dagtoeristen op vier dagen. Het verlengde weekend van 21 juli was goed voor ongeveer 700 000 overnachtingen en 250.000 dagtoeristen in drie dagen.

“De Kust is niet alleen een bestemming voor Belgen uit Vlaanderen en Franstalig België. Ook de ruime belangstelling van buitenlandse vakantiegangers uit de buurlanden is een opsteker. Samen met de kustgemeenten blijft Westtoer ruime aandacht besteden aan de bestemmingspromotie in de ons omringende landen. Het goed voorjaar bevestigt dat de Kust meer dan ooit een bestemming voor de vier seizoenen is”.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer

Buitenlandse bezoekers

Hoewel er minder overnachtingen zijn deze zomervakantie, toch is het aantal toeristische overnachtingen door buitenlandse gasten gestegen. Ongeveer 1,5 miljoen overnachtingen zijn geboekt door buitenlandse gasten (+5 procent ten opzichte van de zomer van 2022). Westtoer merkt vooral een toename van overnachtingen door Duitsers aan de Kust in vergelijking met 2022. Bij de kusthotels stonden buitenlandse gasten in voor 31 procent van alle gereserveerde kamers.

Franstalige Belgen

Franstalige Belgen zijn goed voor ongeveer 2,5 miljoen overnachtingen aan de Kust. Dit is een daling van 12 procent ten opzichte van juli-augustus 2022 maar nog altijd 25 procent van alle toeristische overnachtingen aan de Kust in de zomer. De latere start van hun zomervakantie, samen met het minder stabiele zomerweer is een verklaring voor de daling. Vlamingen zijn deze zomer goed voor ongeveer 6 miljoen toeristische overnachtingen aan de Kust (-9 procent ten opzichte van 2022). Vakantiegangers uit Vlaanderen vertegenwoordigen 60 procent van alle toeristische overnachtingen.

Wispelturige zomer in hotels, vakantiewoningen en campings

Het uitblijven van stabiel zomerweer zorgde ook bij de kusthotels voor minder geboekte kamers in vergelijking met 2022. Er waren ongeveer 7 procent minder geboekte hotelkamers, wat zorgde voor een gemiddelde bezettingsgraad van 75 procent tijdens deze zomervakantie. De situatie verschilt van badplaats tot badplaats.

De toeristische verhuurkantoren blikken matig positief terug op het zomerseizoen. Na twee topzomers is de zomer van 2023 eerder ‘typisch Belgisch’ door het wisselvallig weer. Hierdoor zijn minder last minute reservaties genoteerd. De gemiddelde bezetting is tussen de 5 en 15 procent lager dan in de zomer van 2022. Andere kantoren spreken van een status quo. De bezetting schommelt tussen de 70 en 95 procent. Vooral de eerste helft van augustus scoorde goed. De nieuwe vakantieregeling in Franstalig België is vooral voelbaar langs de Westkust. Ook het aanbod ligt dit jaar hoger omdat meer eigenaars van een tweede verblijf naar het buitenland reizen en de vakantiewoning/het appartement meer beschikbaar stellen voor verhuur. Tal van kantoren noteren positieve cijfers voor september en oktober. Na de Coronacrisis zet de vakantiespreiding zich verder door.

De kampeersector aan de Kust noteert een degelijk zomerseizoen met een mindere omzet (annulaties en vroege vertrekkers) door het wisselvallig weer. De campings merken een goede belangstelling van buitenlandse vakantiegangers uit Duitsland, Nederland en Groot Hertogdom Luxemburg).

Dagtoeristen

In totaal noteert Westtoer deze zomervakantie ongeveer 4,9 miljoen dagtoeristen aan de Kust, ongeveer 15 procent minder in vergelijking met de zomer van 2022. De topdag was zondag 20 augustus met ongeveer 165 000 dagtoeristen, gevolgd door dinsdag 15 augustus met zo’n 150 000 dagtoeristen. Het weer heeft traditioneel een grotere invloed op het dagtoerisme dan het verblijfstoerisme.

Meer zon aan zee

Meteorologisch gezien waren de zomermaanden juli en augustus minder zonnig dan in 2022. &och kreeg de Kust traditioneel meer zon dan het binnenland. Van 1 juli tot en met 25 augustus scheen de zon gemiddeld 7u52 per dag aan de Kust, ofwel bijna 2u meer dan in het binnenland (6u00 in Ukkel).

Bron en meer informatie: : www.dekust.be

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *