Een vakantiepark in een vakantiepark kan dat? Differentiatie in accommodaties zoals glampingtenten, chalets en tinyhouses is meestal een gevolg van een ver doorgevoerd segmentatie-en doelgroepenbeleid. Het management is er op gericht om zo goed mogelijk de verschillende typen toeristen met bijbehorende budgetten te bedienen en op die manier de winstgevendheid te vergroten.
Niet alleen zijn dat de genoemde selectie-indelingscriteria toepassen, ook de levensfase waarin toeristen verkeren, getrouwd met kinderen, zonder kinderen, alleenstaand, is een selectiecriterium. Dat geldt ook voor vakantiewoningen waar niet gerookt mag worden of parken voor geheelonthouders. Zo zijn er eveneens campings die helemaal gericht zijn op ouders met kinderen en die zelfs de verschillende plekken indelen op leeftijd van de kinderen. Het lijkt dan verdacht veel op een soort ‘eenheidsworst’ en doet vaak geforceerd aan. Want onze samenleving is immers juist gericht op diversiteit.
Upgraden
Vrij nieuw is de trend dat parken ‘upgraden’ voor wat betreft hun accommodaties en dan bijvoorbeeld aparte gedeelten van hun terrein bestemmen voor meer op luxe georiënteerde toeristen. Mooi voorbeeld is de recente uitbreiding van het Duitse Vakantiepark Wilsumer Berge in het Duitse Wilsum, net over de grens bij Hardenberg. Onlangs zijn in dit park twee nieuwe projecten geïnitieerd, The Valley en Lakeside, waarvan The Valley deze zomer is opgeleverd. The Valley is gesitueerd op een glooiend gedeelte met zicht op de heuvels en Lakeside, geeft uitzicht op het recreatiemeer.
Kleinschalig park
The Valley kun je een ‘park in een park’ noemen. Hoewel het wel verbonden is met de rest van het park en gasten gebruik kunnen maken van alle parkfaciliteiten, ligt The Valley zodanig dat het een eigen identiteit bezit die tot uitdrukking komt door de ligging, de typen accommodaties en de infrastructuur (de routing van wegen en de aanwezigheid van aparte speelgelegenheden). Het park zelf kondigt de uitbreiding aan als ‘een uitbreiding van een nieuw kleinschalig park met exclusieve vakantiewoningen’. Het gaat om 35 duurzame recreatiewoningen die in Scandinavische stijl zijn ingericht. Een aantal ervan zijn voorzien van een hottup en sauna. De woningen kunnen door privé-eigenaren gekocht worden waarna deze onder specifieke voorwaarden verhuurd worden door Winsumer Berge. De verhuur van woningen in The Valley is inmiddels begonnen.
Highlights
- Goed bereikbaar
- Bosrijke heuvelachtige omgeving
- Fiets- en wandelgebied
- Uitstekende faciliteiten
- Nederlands sprekend management
Vakantiepark Wilsemer Berge heeft een bewogen geschiedenis. Het behoorde in 1972 tot het Ahold-concern. Toen werd namelijk Simon de Wit overgenomen. Zij exploiteerden onder de naam Ostara Vakantieparken meerdere vakantieparken zoals Wilsumere Berge, De Zanding in Otterlo, ’t Wolfsven in Mierlo, Krabbeplaat, Brielle en Biltse Duinen. In 1989 verkocht Ahold het park aan Azur Freizeit.
Meer informatie: www.wilsumerberge.nl/the-valley