Westtoer (Be) bekroont toeristisch ondernemerschap

Het provinciebedrijf Westtoer heeft de winnaars bekendgemaakt van de driejaarlijkse West-Vlaamse toerismeprijzen. De Prijs van Verdienste gaat naar Peter Slosse (In Flanders Fields museum). De Innovatie- en creativiteitsprijs is uitgereikt aan Frank Vanleenhove van het watersportcentrum Lakeside Paradise (Knokke-Heist). De prijzen voor beste toeristische ondernemer zijn respectievelijk toegekend aan Miguel Bouttry (Rent a guide) voor de Westhoek, Hendrik Dierendonck (slagerij Dierendonck) voor de Kust, Geertrui Tack (B&B Droomkerke) voor het Brugse Ommeland en Lex Corijn (R&Breakfast) voor de Leiestreek.

Het provinciebedrijf Westtoer reikt voor de zesde maal prijzen uit aan verdienstelijke ondernemers en organisaties die actief zijn in de toeristisch-recreatieve sector.

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De toeristische sector in West-Vlaanderen is een dynamische sector. De diverse bestemmingen zorgen voor een sterke tewerkstelling en een belangrijke economische impact. Voor de zesde editie van de toerismeprijzen zijn niet minder dan 72 kandidaturen ingestuurd, een nooit gezien aantal. Een deskundige jury heeft uiteindelijk 23 waardevolle genomineerden en zes verdienstelijke winnaars geselecteerd”.

In Flanders Fields Museum, Ieper
In Flanders Fields Museum, Ieper

Prijs van Verdienste: Peter Slosse (In Flanders Fields museum)
Peter Slosse is al 29 jaar diensthoofd toerisme van de stad Ieper. Sinds de opening van het eerste In Flanders Fields Museum in 1998 neemt hij ook de taak van zakelijk leider van het museum op zich. De afgelopen twintig jaar heeft het toerisme in Ieper een grote stap voorwaarts gezet. Door zijn loyauteit aan de stad Ieper kan hij als geen ander de ambities van het stadsbestuur, dit gedurende verschillende legislaturen, omzetten in concrete doelstellingen en ontwikkelingen. Peter Slosse is een uitstekend teamspeler binnen het bestuursorgaan van het In Flanders Fields Museum en heeft een duidelijke visie voor ogen in de dagelijkse werking en de toekomst van het museum. Hij is aanwezig bij elke grote herdenkingsplechtigheid of evenement van internationaal belang en is een spilfiguur in het uitvoerend comité. Peter Slosse is een sterke promotor van de regionale samenwerking en de uitbouw van het aanbod buiten de grenzen van Ieper. Hij wordt als een groot voorbeeld beschouwd in de regio Westhoek en binnen de provincie.

Innovatie- en creativiteitsprijs: Lakeside Paradise (Frank Vanleenhove)
Frank Vanleenhove ontwikkelde met het nieuwe watersportcentrum Lakeside Paradise aan het Duinenwatermeer in Knokke-Heist, meteen een volwaardige speler op het vlak van openluchtrecreatie in Vlaanderen. Het Cablepark voor wakeboarders en waterskiërs werd geopend in 2012 en telt zo’n 10.000 bezoekers per jaar. Het sportpark voor watersporters is ondertussen genomineerd bij de 10 beste Cableparks wereldwijd. Naast de windsurfingschool en de kajak-polo faciliteiten is op deze locatie ook het eerste Stand Up paddleboard centrum in ons land gevestigd.

Lakeside Paradise werkt op een innovatieve en creatieve manier. In het watersportcentrum zijn ondertussen al twee Belgische kampioenschappen wakeboarden georganiseerd. De nieuwe openlucht initiatieven worden fel gesmaakt en zijn een verrijking voor het recreatieve aanbod in West-Vlaanderen.

Beste toeristische ondernemer Westhoek: Rent a guide (Miguel Bouttry)
In 2009 richtte Miguel Bouttry Rent a guide op, de eerste private organisatie die gidsbeurten en groepsarrangementen aanbiedt in de volledige Westhoek. De persoonlijke aanpak via een privégids maakte van Rent a guide een succesverhaal. Het bedrijf kende de laatste jaren een explosieve ontwikkeling. Het groeide uit tot een collectief van gepassioneerde privégidsen die met storytelling en beleving een frisse wind door het gidsgebeuren in de Westhoek laten waaien. De organisatie ijvert tevens voor een professionalisering van de gidsenwereld. Miguel Bouttry bewijst met zijn initiatief dat je als gids fulltime aan de slag kunt gaan en een succesvolle onderneming kan uitbouwen. Diverse organisaties en media doen op hem beroep om met zijn expertise duiding te geven over diverse thema’s in de Westhoek.

Beste toeristische ondernemer Kust: Hendrik Dierendonck (slagerij Dierendonck)
Slagerij Dierendonck heeft faam gemaakt met het eigen gekweekt West-Vlaams Rood. Voor Hendrik Dierendonck zijn ambacht, terroir en passie de sleutelwoorden die voor een sterke reputatie zorgen. Slager en ambachtsman Dierendonck heeft eerder dit jaar restaurant Carcasse geopend naast zijn zaak in Sint-Idesbald (Koksijde). Het verse vlees van de slagerij krijgt op deze wijze een plaats op de menukaart van het restaurant. Dierendonck combineert een eigentijdse vakkennis en aanpak met de kwaliteiten van terroir. Hij heeft een sterke reputatie opgebouwd bij chefs en foodies. In workshops krijgen de deelnemers een rondleiding door de slagerij en de kans een les ‘beenhouwen’ bij te wonen. Na de workshop wordt het vlees ter plekke bereid en geproefd.

Beste toeristische ondernemer Brugse Ommeland: Geertrui Tack (B&B Droomkerke)
Geertrui Tack is de uitbaatster van B&B Droomkerke in Doomkerke-Ruiselede. Samen met haar man Kurt heeft ze een unieke logiesaccommodatie uitgebouwd tot één van de meest originele B&B’s in West-Vlaanderen. Ook verhalen uit de streek worden in de logiesformules geïntegreerd. Zo is eerder dit jaar de nieuwe suite ‘Red Starline’ geopend. Veel inwoners uit Doomkerke maakten immers een eeuw geleden de grote oversteek naar de Verenigde Staten. Gasten in Droomkerke kunnen genieten van bijzondere troeven: originele inrichting, landelijk omgeving en lekkere streekbereidingen van echtgenoot Kurt. Geertrui Tack hanteert eigentijdse marketing en werkt met de regio samen voor de verdere toeristische ontwikkeling. Collega’s of streekbewoners kunnen steeds op haar hulp en advies rekenen. Droomkerke was deelnemer en winnaar van het televisieprogramma ‘Met vier in bed’. Geertrui Tack promoot niet enkel haar B&B maar ook de hele omgeving. Ze maakt deel uit van de gastheren en gastvrouwen in het Brugse Ommeland en is actief betrokken bij de desbetreffende werking.

Beste toeristische ondernemer Leiestreek: Lex Corijn (R&breakfast)
Als manager en gastheer van R&breakfast in Roeselare achterhaalt Lex Corijn graag wat het profiel is van zijn gasten. Op deze wijze kan hij een optimale service aanbieden. Om het gastheerschap te optimaliseren bezoek Lex Corijn jaarlijks een aantal Europese steden waar hij op zoek gaat naar de laatste trends in gastvrijheid. Recent is de B&B gestart met massage-arrangementen. Lex Corijn is als Greeter in de Leiestreek een enthousiaste ambassadeur voor de streek en de ruimere omgeving. Hij denkt vanuit het oogpunt van de gasten en houdt constant best practices in de gaten om de bezoeker tevreden te stellen.

Bron persbericht Westtoer.be

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *