Wereldwijde attractie- en museumsector zal pas weer in 2023 volledig hersteld zijn

Jaarlijks publiceren de organisaties TEA en AECOM een overzicht van bezoekcijfers van ’s werelds best bezochte musea en attracties. (pretparken en waterparken). Bij de publicatie van de cijfers over 2020 werd voorzichtig vooruitgeblikt op het herstel van de sector.

Het coronajaar 2020 was wereldwijd een dramatisch jaar voor attractieparken en musea, met bezoekcijfers die terugliepen van 40 tot 90%; afhankelijk van de sector en overheidsbeperkingen in de specifieke landen. De Efteling ontving 2,9 miljoen bezoekers; 45% minder dan in 2019. Daarmee was het wel het best bezochte attractiepark in Europa. (gevolgd door Disneyland Parijs (2,62 mln) en het Duitse Europa Park (2,5 mln))

De museumsector is nog zwaarder getroffen dan de attractiesector, met een gemiddelde afname van 78% van de bezoekers. In Europa had dat grotendeels te maken met het wegblijven van internationale toeristen, die normaal het leeuwendeel van het bezoek uitmaken. Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum noteerden een daling van 75% van hun bezoekers – in lijn met hun Europese collega’s. Een opvallende trend die wordt gesproken in het rapport is de ‘Virtual renaissance van de musea,’ die hun kennis en verhalen vaker via digitale kanalen gingen verspreiden.

Visie op herstel van de attractie en museale sector

John Robinett, Senior Vice President AECOM, deed een voorspelling over het herstel van de sector: “We kunnen niet verwachten dat het herstel in 2021 al meteen een terugkeer naar de cijfers van 2019 betekent. In dat jaar hadden we te maken met een piekjar, de beste in vijf decennia. Na de scherpe daling van 2020 kunnen we verwachten dat 2021 zich zal manifesteren als een voorzichtig hersteljaar en dat 2022 een echt herstel zal inluiden. Pas in 2023 zullen de gasten vrijwel geen beperkingen meer ervaren en zullen de bezoekcijfers weer normaliseren. Exploitanten van attracties moeten dienovereenkomstig plannen en budgetteren voor herinvestering.”

Meer informatie: TEA AECOM Theme Index Museum Index (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *