Weeronline: Hittegolven gaan steeds vaker voorkomen

Door de opwarming van het klimaat komen zeer hete dagen en extreme hittegolven deze eeuw steeds vaker voor. Dat verklaart Jaco van Wezel van Weeronline. In veel Zuid-Europese landen is men daar al veel beter op ingesteld, met o.a. airco in vakantiewoningen, schaduwrijke plekken en waterrijk vermaak.

Volgens Van Wezel moeten we ons ook in Nederland voorbereiden op een hogere frequentie van hete dagen en zelf ‘Superhittegolven’. Voor het noteren van een superhittegolf moet de maximumtemperatuur op vijf aaneengesloten dagen uitkomen op 30 graden of meer. Op drie van deze tropische dagen moet het zeer heet worden met maxima van 35 graden of meer.

Door opwarming van het klimaat wordt het in onze Nederlandse zomers steeds warmer. Zeer hete dagen van boven 35 graden blijven een uitschieter, maar zullen wel vaker voorkomen. Dit komt doordat de lucht in heel Europa een paar graden warmer is dan halverwege vorige eeuw. Door deze hogere basis wordt het met een warme zuidenwind gemakkelijker 30 graden en meer. En ook de 35 graden ligt dan sneller binnen handbereik. Sinds 2019 zijn ook temperaturen van 40 graden niet meer onmogelijk in ons land. Een superhittegolf zal dus ook steeds vaker en grootschaliger voorkomen.

Bron en meer informatie: www.weeronline.nl/weerbericht-nederland

Gevolgen voor de recreatiesector

Voor de Nederlandse recreatiesector hoeft de gemiddelde temperatuursverhoging helemaal geen groot probleem te zijn. Veel vakantiegangers zoeken immers voor hun zomervakantie naar een warm weer locatie. Vooral kustlocaties kunnen daarvan profiteren. Wel is het nodig om vakantieparken en attracties aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

  • Een investering in een zwembad of waterspeelvoorziening kan over méér zwemdagen worden verdeeld. Weeronline noemt een gevoelstemperatuur van 27 graden in combinatie met zonneschijn als grens waarop veel mensen behoefte aan verkoeling hebben, en dus het water gaan opzoeken.
  • Bij langere periodes van warmte is het lastig om een vakantiewoning koel te houden. In Nederland zijn nog weinig huisjes met airconditioning uitgerust. Maar de temperatuurregulatie start al bij de isolatiematerialen die tijdens de bouw worden aangebracht.
  • Er wordt ook steeds meer aandacht besteed aan de negatieve gevolgen van overmatige blootstelling aan UV. Vooral jonge kinderen dienen goed beschermd te worden. Speelplekken met zonwerende zonnedoeken of (gratis) beschikbaar stellen van zonnebrandcreme kunnen daarbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *