Week van de toegankelijkheid (5 – 9 oktober) dit jaar in teken van digitale toegankelijkheid

Ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen blijven veel activiteiten en initiatieven online doorgaan. En omdat online meedoen net zo belangrijk is als meedoen in de fysieke samenleving, focust de Week van de Toegankelijkheid dit jaar op digitale toegankelijkheid.

Zie ook: Richtlijnen voor een toegankelijk dagje uit in de 1,5 meter samenleving

De Hekspeditie in Sprookjes Wonderland

Net als in voorgaande jaren wordt er in oktober weer een themaweek georganiseerd om aandacht te vragen voor toegankelijkheid. De thema’s ‘Dagjes uit’ of vakanties staan in deze week altijd volop in de belangstelling. De afgelopen jaren hebben diverse ondernemers meegewerkt, door in deze themaweek een activiteit zo aan te passen, dat deze beter toegankelijk is. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld een bezoek aan Sprookjeswonderland met een blindentolk.

Dit jaar aandacht voor digitale toegankelijkheid

Dit jaar is alles anders. Het is nog onzeker of fysieke bijeenkomsten in oktober door kunnen gaan? En met welke beperkingen? De organisatie besloot daarom om de digitale toegankelijkheid in de spotlights te zetten.

Een paar suggesties:

  • Test de toegankelijkheid van websites, al dan niet gekoppeld aan een toegankelijkheidsprijs. Je kunt de website van je attractie of vakantiepark testen, maar bijvoorbeeld ook die van attracties, vvv’s en voorzieningen in je directe omgeving. Op de pagina Materiaal vind je diverse sneltesten die je kunt gebruiken.
  • Organiseer een webinar Toegankelijke website bouwen.
  • Organiseer online toegankelijke ontmoetingen. Bijvoorbeeld een online ontmoetingscafé, of een Meet & Greet of een online pubquiz.
  • Organiseer een livestream met een gebarentolk, schrijftolk en audiodescriptie langs lokale cultuurschatten.

Iedereen met een toegankelijk initiatief kan dit aanmelden op de website van de Week van de Toegankelijkheid.

De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), koepelorganisatie en landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Bij Ieder(in) zijn 230 organisaties van mensen met een beperking of chronische ziekte aangesloten.

Meer informatie: Week van de Toegankelijkheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *