De hoge gasprijs van dit moment heeft voor bedrijven grote gevolgen. Zwembaden (vooral indoor) staan er bijvoorbeeld om bekend dat zij veel energie nodig hebben. Uit een update van ABN AMRO blijkt dat horecabedrijven, door hun lage marges, relatief hard geraakt worden door de stijging van de gasprijs.
ABN AMRO verwacht dat de gasprijs in 2022 nog hoog blijft. In veel branches kunnen de fors gestegen tarieven de gehele winst wegvagen.
Voor het verwarmen van zwembaden, maar ook indoorhallen is er relatief veel gas nodig. “Ondernemingen die energie inkopen tegen een variabel tarief zitten na de explosie van de energietarieven in de afgelopen weken al in de problemen. De variabele tarieven liggen historisch hoog, zo’n 3,5 keer hoger dan vorig jaar.Zij zien hun marges daardoor fors dalen.”, meldt ABN AMRO.
Verduurzaming loont
Ondernemers die geïnvesteerd hebben in verduurzaming hebben een relatief voordeel van deze situatie. Indien zij veel geïnvesteerd hebben in bijvoorbeeld isolatie of het opwekken van duurzame energie is hun bedrijfsvoering minder gevoelig voor stijgende energiekosten en wordt hun concurrentiepositie sterker ten opzichten van sectorgenoten die dit niet hebben gedaan.
Meer informatie: ABN AMRO sector update energie
Wat kun je doen om je energierekening omlaag te brengen?
Met deze vraag stapten we naar de stichting KMVK; de organisatie achter de duurzame Greenkey voor recreatiebedrijven. Erik van Dijk, directeur bij Greenkey, legt uit hoe hij bedrijven helpt bij een bedrijfsvoering die inspeelt op energiebepsparing en inzet van duurzame energiebronnen:
Het traject op hoofdlijnen:
1. Verbruiken (verliezen) omlaag brengen
- Beoordelen welke energievragende gebouwen/faciliteiten echt noodzakelijk zijn. Vandaar nog beter op gestuurd worden
- Verwarmingsplan nog eens goed nalopen, gewenste temperatuur lager? Minder ruimten/faciliteiten op hogere temperatuur? Of gedurende kortere tijd?
- Gebouwisolatie / HR++ glas
- Leidingisolatie en appendages
- Warmteterugwinning (WTW)
- Gebouwbeheerssysteem (GBS)
- etc.
2. Alternatieve bronnen bekijken, keuze afhankelijk van liquiditeit, investeringsmogelijkheden en subsidies.
Maak een goede studie van wat het beste bij het gebouw en de voorzieningen past. Probeer zo onafhankelijk mogelijk te worden. Kijk naar terugverdinetijd. Je hebt daarbij de keuze uit de volgende technieken:
- Zonneboilers
- Zonnepanelen (PV)
- WKO
- Warmtepompen lucht
- HR pelletkachels
- Voltsaver
- Warmtenet
- etc.
Meer weten: www.greenkey.nl