Wandelnetwerken populair en beoordeeld met 8,0

Wandelnetwerken zijn populair, zo blijkt uit recent onderzoek van Stichting Wandelnet dat is uitgevoerd voor de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht en Limburg. Uit het onderzoek blijkt dat 71% van de ondervraagden wel eens een wandelnetwerk gebruikt, waarbij zij gemiddeld een beoordeling van 8,0 aan de netwerken geven.

Wandelnetwerk Drenthe

Wandelnet wil meer te weten komen over het gebruik en de waardering van wandelnetwerken en wandelen in het algemeen in Nederland. Het onderzoek vond plaats gedurende de zomer en het najaar van 2023. Zo’n 3000 wandelaars in de vijf deelnemende provincies/regio’s (Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg) kregen algemene vragen over hun (laatste) wandeling en specifieke vragen over de wandelnetwerken.

Bekendheid en gebruik wandelnetwerken

Uit het onderzoek blijkt dat negen op de tien wandelaars bekend zijn met de wandelnetwerken, waarbij 71% aangeeft wel eens een wandeling op een wandelnetwerk te hebben gemaakt. De helft van de ondervraagden wandelt minstens eens per maand op een wandelnetwerk, 39% gebruikt het netwerk meerdere keren per jaar.  Gemiddeld 62% van de wandelaars geeft voorkeur aan een kant-en-klare route op het wandelnetwerk.

Tevredenheid over wandelnetwerken

Wandelaars die gebruik maakten van een wandelnetwerk hebben een achttal aspecten van het wandelnetwerk beoordeeld. De netwerken worden gemiddeld in alle deelnemende provincies met hetzelfde rapportcijfer beoordeeld; een 8,0. Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de netwerken. Wandelaars in Drenthe zijn bijvoorbeeld bovengemiddeld tevreden over de duidelijkheid en de vindbaarheid van de bewegwijzering. In Zuid-Limburg, waar momenteel een wandelnetwerk wordt ontwikkeld, scoren deze aspecten juist lager dan gemiddeld. In Overijssel wordt de informatievoorziening en het onderhoud beter dan gemiddeld gewaardeerd.

Herkomst wandelaars

Waar de wandelaars vandaan komen verschilt per provincie. Utrecht trekt bijvoorbeeld relatief veel dagbezoekers van buiten de regio aan, terwijl Zuid-Limburg veel vakantiegangers verwelkomt. Over het algemeen komt tussen de 50% en 60% van de ondervraagde wandelaars uit de regio waar ze wandelden. Opvallend is dat het aandeel eigen inwoners in Noord- en Midden-Limburg hoger is dan het gemiddelde.

Keuze bestemming of route

De keuze voor een bepaalde bestemming wordt voornamelijk beïnvloed door twee factoren: de omgeving of het landschap (75%) en de lengte van de route (67%). Wat voorzieningen betreft zien wandelaars vooral graag horeca, gratis parkeerplaatsen en rustplekken langs de route. In het bourgondische Limburg wordt de aanwezigheid van horeca zelfs belangrijker dan gemiddeld gevonden.

Het onderzoek

Wandelnet heeft het onderzoek gecoördineerd met als doel om te benchmarken, kennis over wandelnetwerken in Nederland te delen en de kwaliteit van de wandelnetwerken te bevorderen. Om een representatieve streekproef te verkrijgen, werden wandelaars op diverse locaties in de provincies benaderd, evenals via social media en nieuwsbrieven. Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research in opdracht van Wandelnet en de Routebureaus van Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord- en Midden-Limburg en Zuid-Limburg.

Bron en meer informatie: www.wandelnet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *