Wandel- en cultuurevenement ‘Wanderlӧss’ onderstreept historische waarde erfgoed

Kun je eigentijdse cultuur verbinden met eeuwenoude tradities ? In het weekend van 2 en 3 oktober 2021 is in Zuid-Limburg voor de eerste keer het  culturele wandelevenement Wanderlӧss gehouden.

Brandpunt van het event was het klooster Wittem. Dit rijksmonument, gebouwd in 1729-1733, beleeft tegenwoordig een opvallende revival. Een ingrijpende verbouwing is deze zomer met succes afgerond en geeft een ‘boost’ aan nieuwe activiteiten.

Hetzelfde geldt voor klooster Hoogcruts dat recent gerestaureerd is door het Limburgs Landschap en onder andere in gebruik is voor concerten en cursussen. Kortom: evenementen rond monumentale gebouwen zijn weer mogelijk en bieden specifieke meerwaarde aan het event.

Muziekoptredens en verhalenvertellers

Eigentijdse kunst en cultuur blijken op de door Wanderlӧss gekozen wandellocaties heel goed samen te gaan. Zo hebben honderden wandelaars tijdens het weekend genoten van kunst, muzikale optredens en opvallende wandelroutes door het Limburgse landschap. De muziekoptredens in de kloostertuin en klassieke bibliotheek vormden de kers op de Limburgse vlaai. Met zorg had de  Wanderlӧss-organisatie de wandelroutes uitgezet en de keuze gemaakt van locaties. Deelnemers konden via de website Wanderlӧss een actueel blokkenschema downloaden. In de kloostertuin van klooster Wittem werd op zaterdag de start van het event gemarkeerd met het optreden van Spinvis. De wandelaars trokken vervolgens naar de Gulperberg waar verhalenvertellers Hanneke Hendriks en Nicole Kaandorp bij een Toscaans uitzicht de luisteraars verrasten op luistervertellingen. Daarna speelden er tot in de avond bands waaronder ‘Dans Dans’ in het dorpje Partij, een buurtschap van Wittem.

Kunstpresentaties en films

Highlights van het evenement op zondag waren ongetwijfeld de concerten en kunstpresentaties in klooster Hoogcruts, vlakbij het dorp Noorbeek. Het rijksmonument dat uit de 15de eeuw stamt, is de afgelopen jaren door het Limburgs Landschap ten dele gerestaureerd. Het is nog niet helemaal in haar oude luister hersteld, maar al wel in gebruik. Opvallend waren onder meer de film van Jaap Scheeren waarin het tijdloze karakter van natuur en landschap centraal stond en de experimentele film Waterballet waar het thema schepping een alchemische invulling kreeg door het ontstaan en vergaan van druppels kleurige vloeistof. In de sfeervolle kloosterbibliotheek van Wittem is zondagavond het culturele wandelevenement afsloten met het optreden van Pink Oculus.

Al met al zijn de organisatoren niet ontevreden met de belangstelling voor het event en is het de bedoeling ook in 2022 het opnieuw te organiseren maar dat wat eerder in het seizoen. De transformatie of herbestemming van de Gerarduskapel van klooster Wittem in een moderne receptie, boekwinkel, Wereldwinkel en multifunctionele ontmoetingsruimte is absoluut geslaagd. Het leidt tot nieuwe activiteiten en een geïnteresseerde stroom bezoekers.

Vergelijkbaar met Oerol

Sinds 25 september 2021 is het niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Verder is een coronatoegangsbewijs nodig en geldt er geen maximum aan het aantal bezoekers. Deze verruiming maakte het mogelijk om ‘Wanderlӧss’ dit jaar te laten doorgaan. Woordvoeder Stef Deters: “Al drie jaar geleden hadden we het idee voor een wandelevenement met culturele aspecten. Vorige jaar kon het niet doorgaan vanwege corona. De naam ‘Wanderlӧss’ is ontstaan door het samenvoegen van het Duitse wandern (wandelen) en lӧss, de naam van de speciale grond in Limburg. Van meet af aan is het de bedoeling geweest om het te laten uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement, vergelijkbaar met Oerol op Terschelling.”

Meer informatie: www.wanderloss.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *