Voortaan regelmatig prikkelarme dagen in Technopolis

Wegens succes gaat het Belgische wetenschapsmuseum Technopolis regelmatiger prikkelarme dage organiseren. In het najaar van 2023 vond de eerste prikkelarme dag plaats. Een succes zo bleek, vandaar Technopolis voortaan 3 tot 4 keer per jaar een prikkelarme dag op de agenda zet. De volgende staat gepland op zondag 30 juni.

Foto: Pretwerk @Technopolis

Minder prikkels, meer plezier

Van de ene interactieve opstelling naar de andere rennen, snel even aan een workshop deelnemen en tussendoor nog wat live experimenten met vuur, rook en knallen meemaken: voor de meeste bezoekers betekent hoe meer prikkels, hoe meer plezier. Voor prikkelgevoelige kinderen en volwassenen ligt dat echter anders, vandaar dat Technopolis in het najaar van 2023 voor het eerst een prikkelarme dag organiseerde. De dag bleek zo’n succes dat beslist werd om voortaan 3 tot 4 keer per jaar zo een dag te organiseren.

Op 7 februari was het de eerste prikkelarme dag van 2024. Opnieuw werd op alle mogelijke manieren het aantal prikkels verlaagd. Zo mochten niet meer dan 300 bezoekers langskomen, bleven het omroepsysteem en (waar het kon) schermen uit staan en werden aangepaste workshops, demo’s en showvoorstellingen voorzien. Verder waren er ook speciale prikkelarme rustruimtes met een aantal tipi’s om in terug te trekken, (voor)leesboeken en verzwaringsknuffels om even terug op adem te komen.

Tot slot hielden alle medewerkers, die eerder al een opleiding rond autisme kregen, tijdens de prikkelarme dag een extra oogje in het zeil.

Permanent aandachtspunt

Ook al kan niet elke dag een prikkelarme dag zijn, in het doe-centrum gaat wel elke dag aandacht naar bezoekers die liever wat minder prikkels hebben om echt van hun bezoek te kunnen genieten. Zo worden er permanent visuele stappenplannen en een virtuele tour ter beschikking gesteld alsook een prikkelmand met hulpmiddelen zoals zonnebrillen, handschoenen, fidgets… om ongewenste prikkels te blokkeren.

Technopolis hecht dan ook veel belang aan de noden van alle bezoekers. Via enquêtes, reviews en andere reacties wordt continu aan de optimalisatie van de bezoekerservaring gewerkt.

Bron en meer informatie: www.technopolis.be/nl/bezoekers/prikkelarme-dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *