Voorstel ontwikkeling ISO-norm ‘Industrieel Toerisme’

Binnen ISO is een voorstel gedaan voor het ontwikkelen van een norm voor de kwaliteit van industriële toeristische diensten. De norm kan professionals helpen om de kwaliteiten van hun dienst te vergroten, hun dienst beter zichtbaar te maken en het klantvertrouwen te verhogen. Om de Nederlandse belangen te behartigen, zoekt NEN organisaties die hun mening willen geven over het voorstel en/of willen participeren in de ontwikkeling van deze norm.

Het Woudagemaal (Unesco Erfgoed)
Het Woudagemaal (Unesco Erfgoed)

ISO-normering
ISO werkt aan een breed scala van normen op het gebied van toeristische dienstverlening. Dit varieert van recreatief duiken, golven, en jachthavens tot avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten. De te ontwikkelen norm zal ingaan op aanbevelingen met betrekking tot de kwaliteit van toeristische dienstverlening. Dit staat los van de dienstverlener en de technische karakteristieken van de betreffende locatie. De ISO-normering is internationaal. Het hele proces neemt waarschijnlijk zo’n drie jaar in beslag, waarin landen via stemrondes worden betrokken.

Industrieel Toerisme
De norm kan bijvoorbeeld richtlijnen opleveren om toeristische bedrijven te optimaliseren. Gemeente kunnen de norm bijvoorbeeld hanteren om toeristische projecten met een industriële link, te beoordelen. Het zal nog een hele klus worden om voor deze zeer diverse branche, een algemene norm op te stellen. De norm stelt algemene richtlijnen op voor dienstverleners op het gebied van industrieel toerisme, die als doel hebben om kennis over te dragen over productie, onderzoek en techniek in zowel hedendaagse als historische industriële locaties. Hierbij gaat het ook om faciliteiten en uitrusting van dergelijke dienstverlening en de interne organisatie ervan. Een woordvoerder laat weten dat de definitie va ‘Industrieel Toerisme’ veel omvat; van molens, en activiteiten in oude fabrieken tot rondvaarten in de Rotterdamse haven.

Voor wie
De norm is van belang voor grote en kleinere ondernemingen in industrieel toerisme, overheden, universiteiten, consumenten en toeristische locaties. Daarnaast heeft de norm effect op lokale overheden die het beleid voor toerisme maken en ander toeristische stakeholders zoals hotels, restaurants en gerelateerde diensten.

Maak uw mening kenbaar
De Nederlandse stem op het voorstel moet voor 9 augustus 2013 bekend zijn. Belang- hebbenden worden verzocht hun mening voor 5 augustus 2013 kenbaar te maken bij NEN. Bij voldoende belangstelling organiseert NEN een kosteloze informatiebijeenkomst in Delft. Wie interesse heeft in participatie, kan zich aanmelden via consumentenzaken@nen.nl

Meer informatie: www.nen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *