Vooral regionale samenwerking bij aanpak Blauwalg in Limburg

Blauwalgen in het open water zorgen elk jaar weer voor veel overlast en schade. In Limburg is een werkgroep opgestart met o.a. Rijkswaterstaat, de Limburgse waterschappen, gemeenten, de Provincie Limburg, de HISWA, RECRON en Kamer van Koophandel om te praten over de aanpak van de blauwalgen en tevens over de taken hierin en de kostenverdeling.

Blauwalg
De blauwalg produceert gif dat bij mens en huisdieren maag- en darmklachten kunnen veroorzaken, evenals huidklachten, misselijkheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Met name in water waarin wordt gezwommen is blauwalg een risico voor de mens. Vissen en andere dieren kunnen er van dood gaan. De blauwalg groeit vaak in plassen als gevolg van teveel fosfaat en nitraat in het water.

Waarom geen landelijke samenwerking?
We vroegen dhr. Okkes van de provincie Limburg waarom een aanpak van Blauwalg niet landelijk wordt gecoördineerd? Okkes: “De aanpak van Blauwalg vraagt per locatie om een specifieke aanpak. Het ligt dus niet zo simpel dat je één middel kunt inzetten om de problemen op te lossen. Maar een landelijk coördinatiepunt is zeker geen slecht idee. Dat zou dan bijvoorbeeld ondergebracht kunnen worden bij Rijkswaterstaat.”

De Universiteit Wageningen is een van de partijen die groot onderzoek doet naar Blauwalg. Blauwalg specialist Miquel Lurling is niet op de hoogte is van de samenwerking in Limburg: “Een landelijke aanpak is vrijwel ondoenlijk, omdat de verschillende waterbeheerders er zo hun eigen ideeën op nahouden wat er afgelopen jaar in heeft geresulteerd dat de landelijke cyanowerkgroep is opgeheven.”

Ondertussen in Limburg
De Provincie Limburg heeft inmiddels een onderzoek laten uitvoeren naar de blauwalgen-problemen in plassen waarin wordt gezwommen. In dit onderzoek zijn mogelijke maatregelen onderzocht. Ook is recent een onderzoek gepubliceerd van de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Ecologie over de blauwalg. Daaruit blijkt dat door hogere temperaturen als gevolg van klimaatveranderingen de blauwalg weliger zal groeien maar dat tegelijkertijd door grotere kooldioxideconcentraties in de lucht blauwalgen minder giftig worden.

Meer informatie:
www.limburg.nl
www.blauwalg.wur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *