Vlaanderen gastland voor VN-top over gastronomie

Vlaanderen zal in 2020 gastregio zijn voor het zesde UNWTO World Forum on Gastronomy Tourism. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts bekendgemaakt tijdens de gastronomietop in Bangkok. Toerisme Vlaanderen gaat aan de slag voor de praktische organisatie.

Jong Keuekngeweld – de Chocolade academy. (foto: Toerisme Vlaanderen)

Het gastronomieforum van de UNWTO (het Agentschap van de Verenigde Naties dat zich toelegt op Toerisme) biedt tal van experten, belanghebbenden en opiniemakers die bezig zijn met gastronomietoerisme de mogelijkheid met elkaar van gedachten te wisselen over hedendaagse trends en uitdagingen. Om de twee jaar wordt het forum georganiseerd in een ander gastland. In 2020 komt het forum naar Vlaanderen.

“Een opsteker voor de inspanningen die onze minister, Toerisme Vlaanderen en zijn partners doen op het vlak van gastronomietoerisme,” zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. “Vlaanderen werkt de laatste jaren heel hard om uit te groeien tot een echte culinaire topbestemming. De komst van het forum naar Vlaanderen is dan ook bijzonder goed nieuws voor de meer dan 20 000 Vlaamse culinaire ondernemers die toeristen dagelijks laten proeven van onze rijke eetcultuur en voor al wie onze Vlaamse gastronomie een warm hart toedraagt.”

Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts is deze week naar Bangkok afgereisd voor een bezoek aan het gastronomieforum. De minister zet er samen met 5 meegereisde Flanders Kitchen Rebels (Nils Proost, Anthony Snoeck, Bram Heylens, Jonas Haegeman en Stijn Audenaert) de culinaire reputatie van Vlaanderen in de kijker. “We hebben in Vlaanderen echt wel een unieke culinaire identiteit”, zegt Weyts. “Het Vlaamse vakmanschap in de keuken is ongeëvenaard. Nergens ter wereld vind je op zo’n beperkte oppervlakte zoveel Michelinsterren en nergens ter wereld is het verschil tussen de sterrenkeuken en de ‘gewone’ gastronomie zo verwaarloosbaar. We moeten ons daar meer bewust van zijn én we moeten zorgen dat de hele wereld het weet”.

Aansluitend op het forum organiseert Toerisme Vlaanderen in samenwerking met de Tourism Authority Thailand (TAT) een driedaagse internationale culinaire uitwisseling tussen de 5 jonge Vlaamse chefs en Thaise chefs en producenten.

Meer informatie: Toerisme Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *