Vlaams fonds (30 miljoen) voor investeringen in veilige heropstart toerisme zwaar overtekend

Toerisme Vlaanderen stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die toeristische ondernemingen (logies en toeristische attracties) er bovenop moeten helpen na de coronacrisis. Van de 845 aanvragen werden er 272 gehonoreerd.

De steun moet bedrijven helpen om hun concurrentiepositie te verbeteren en het herstel te ondersteunen. De middelen zullen dienen om te investeren in ecologische maatregelen, gezondheidsmaatregelen, digitalisering en professionalisering.

Om het herstel van de toeristische sector te ondersteunen, trekt Toerisme Vlaanderen in totaal 218,5 miljoen euro uit voor relancemiddelen. 30 miljoen daarvan wordt via het Vlaams Stimulusprogramma toegekend aan 272 logies en toeristische attracties om hen te ondersteunen bij een coronaveilige heropstart. 

De helft van de financiële steun gaat naar gezondheidsinvesteringen die de toeristische ondernemers doen bij de heropstart. Bijna 30% van de steun gaat naar investeringen in ventilatie en een gelijkaardig aandeel naar digitalisering van onder meer reservatie- en check-in systemen.  

Toerisme Vlaanderen ontving een recordaantal aanvragen: we ontvingen maar liefst 845 dossiers. Na een grondige ontvankelijkheidscheck en beoordelingsproces konden we uiteindelijk 272 toeristische ondernemers (toeristische logies, jeugdverblijven, hostels en toeristische attracties) weerhouden.  

Deze ondernemers krijgen financiële steun toegekend om te investeren in :

  • gezondheidsmaatregelen;
    vb. een betere ventilatie, meer hygiënische voorzieningen of een betere spreiding en circulatie van de bezoekersstromen.  
  • ecologische maatregelen;
    vb. investeringen in hernieuwbare energie, waterbesparende maatregelen, hergebruik van afvalwater of afvalbeperkende maatregelen. 1 op de vijf ondernemers zal investeren in isolatie voor een aangenamer verblijf en een lagere energiefactuur. 
  • digitalisering;
    vb. digitalisering van het boekings- en reservatiesysteem, digitale communicatie en promotie richting klanten of investeringen in de digitalisering van het aanbod voor een betere bezoekersbeleving. 
  • en professionalisering
    vb. aanpassingen businessmodel in het kader van de herpositionering, aanpassing van toeristisch product, opleidingen voor personeelsleden over hoe omgaan met digitale boekingsplatformen, … 

Belangrijk om te weten is dat deze steun bestaat uit een renteloze lening die binnen de 5 jaar moet terugbetaald worden en een niet-terugbetaalbaar gedeelte. Lees op de pagina van Vlaams Stimulusprogramma meer over de verdeling hiervan.  meer over de verdeling hiervan. 

Verdeling van 30 miljoen euro steun per provincie 

  • Antwerpen, 50 ondernemers ontvangen steun
    Steunbedrag: €6.134.301,30 
  • Limburg: 38 ondernemers ontvangen steun                       
    Steunbedrag: €4.249.631,00 
  • Oost-Vlaanderen: 47 ondernemers ontvangen steun
    Steunbedrag: €4.541.141,35 
  • Vlaams-Brabant: 24 ondernemers ontvangen steun
    Steunbedrag: €2.064.975,76 
  • West-Vlaanderen: 113 ondernemers ontvangen steun
    Steunbedrag: €13.009.950,59 

Bron en meer informatie: www.toerismevlaanderen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *