Vernieuwd Vrijheidsmuseum in Groesbeek officieel geopend

Op 5 juli is het vernieuwde Vrijheidsmuseum in Groesbeek nu eingdelijk ook officieel geopend. Het nieuwe museumgebouw is sinds 1 september 2019 open voor het publiek, maar de officiële openingsceremonie heeft in verband met de coronapandemie niet eerder plaatsgevonden. Premier Rutte toog naar Groesbeek om de openingshandeling te verrichten.

Het museum vertelt het fascinerende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Op een interactieve manier wordt vanuit de 20e eeuw een brug geslagen van toen naar nu: vol beleving en museale topstukken. Door de verschillende perspectieven krijgt de geschiedenis een veelzijdig gezicht. Er is nooit één verhaal.

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek ligt dicht bij de Duitse grens en richt zich nadrukkelijk ook op Duitse bezoekers.

Exterieur van het gebouw

De rode draad van het museum is het thema ‘Vrijheid’ in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Vanuit verschillende perspectieven worden voor de bezoekers de menselijke dilemma’s en onbekende verhalen van burgers en soldaten in beeld gebracht. Er is nooit één verhaal. Het Vrijheidsmuseum beoogt door middel van kennisoverdracht, ervaren/beleven en interactie, historisch besef tot stand te brengen in relatie tot de actualiteit. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan bestaansverheldering en kritisch burgerschap. Met de inzet van authentieke en moderne presentatietechnieken staat het museum klaar voor de huidige en komende generaties.

Leuk om te zien dat het museum ook activiteiten organiseert waarbij de bezoekers de regio intrekken. Dat gebeurt op fieldtrips met oude Willy’s MB, voertuigen uit de WOII.

Meer informatie: www.vrijheidsmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *