Verhuur aan arbeidsmigranten nog altijd een mooie aanvulling voor vakantieparken

De verhuur van vakantiewoningen aan arbeidsmigranten krijgt in de media nogal eens negatieve aandacht. In veruit de meeste situaties is sprake van een overeenkomst die voor zowel de arbeidsmigrant als een vakantiepark een positieve impact hebben. Bemiddelaar Lento, dagelijks betrokken bij dit soort trajecten, helpt om huisvesting van arbeidsmigranten in goede banen te leiden.

Arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Maar als ze hier komen werken, dan is een fatsoenlijke huisvesting wel één van de voorwaarden. De groei van arbeidsmigratie in Nederland lijkt voorlopig nog door te zetten. De behoefte aan tijdelijke accommodaties neemt daarmee ook toe.

Nieuwe wetgeving maakt contract complexer

Met ingang van 1 juli 2023 trad de Wet Goed Verhuurderschap in werking die een schriftelijk wooncontract verplicht stelt. Een gecombineerd werk- en wooncontract is daarmee niet meer mogelijk. Professionele bemiddelaars, zoals bijvoorbeeld Lento, kregen daardoor een prominentere rol in de markt. Zij helpen met het opstellen van loss wooncontracten voor hoogwaardige locaties. Met een zelfstandig wooncontract wordt voorkomen dat iemand zijn of haar huisvesting verliest als het werk stopt.

Zie ook: https://lento.eu/nl/kennisbank/wet-goed-verhuurderschap-per-1-juli-van-kracht-dit-zijn-de-nieuwe-spelregels

Arbeidsmigranten op je park?

De vraag naar huisvesting van arbeidsmigranten kent een spreiding over het jaar en over regio’s. Er is o.a. veel vraag naar flexibele arbeid in de randstad en Noord-Brabant: de economische motoren van Nederland. Maar ook in landbouw tijdens het oogstseizoen is in heel Nederland veel vraag naar arbeidsmigranten. Lento ziet de meeste vraag naar huisvesting voor arbeidsmigranten van mei tot eind december.  Er is vooral behoefte aan accommodaties in het lagere budgetsegment, die voldoen aan de wettelijk gestelde comforteisen en SNF en/of AKF gecertificeerd zijn. Op termijn wordt het verplicht dat elke huurder ook een eigen kamer tot zijn beschikking heeft. De meeste vakantieparken die (ook) arbeidsmigranten huisvesten, reserveren een specifiek deel van het park voor deze doelgroep – of richten zich volledig op deze doelgroep. Vooral buiten de werktijdens zijn de mensen op het park aanwezig; Overdag vrijwel niet omdat er dan gewerkt wordt.

Bemiddeling uitbesteden?

Voor vakantieparken kan het handig zijn om de verhuur via een bemiddelende partij te laten verlopen. Jaap Uijlenbroek van Lento legt uit: “De afgelopen jaren zijn er vele regels bijgekomen waaraan het aanbod moet voldoen. Ook gemeenten vragen om de nodige garanties als het gaat om huisvesting van arbeidsmigranten. Doordat wij het hele administratieve proces uit handen nemen, garanderen we dat alle contracten die we afsluiten volledig compliant zijn met alle geldende regels en wetten. Dit vermindert de administratieve last voor woningeigenaren, omdat we ook de debiteurenadministratie voor onze rekening nemen.”

Een overzicht van de voordelen van werken met Lento

  • Kennis van de complexe wet- en regelgeving
  • Richting de doelgroep van arbeidsmigranten biedt Lento contracten aan in de eigen taal
  • Een platform waarop je eenvoudig en snel huurder en verhuurder kunt vinden
  • Voordelig prijsmodel

Bron, en meer informatie over het huisvesten van arbeidsmigranten:
https://lento.eu/nl/woning-verhuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *