Verdubbeling aantal luchtvaartpassagiers in 3e kwartaal 2021 t.o.v. dezelfde periode vorig jaar

De coronacrisis heeft een forse rem gezet op het aantal buitenlandse vakanties. In het derde kwartaal van 2021 lijkt de groei weer op gang te komen. Er reisden ruim 12 miljoen passagiers van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat is meer dan een verdubbeling t.o.v. het derde kwartaal van 2020. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het derde kwartaal van 2019 (vóór de coronapandemie) vlogen nog ruim 23 miljoen passagiers van en naar Nederland.

Augustus drukste maand tot nu toe

De toename van het aantal luchtvaartpassagiers op de vijf nationale luchthavens (Amsterdam Schiphol Airport, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht-Aachen Airport en Groningen Eelde Airport) zet door in het derde kwartaal van 2021. Werden er in het tweede kwartaal van dit jaar bijna 3,9 miljoen passagiers vervoerd, in het derde kwartaal waren dat er ruim 12 miljoen. In de maanden juli en augustus passeerden respectievelijk 3,5 en bijna 4,5 miljoen passagiers de terminals, nagenoeg een verdubbeling van de aantallen uit dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee is augustus de drukste maand van 2021 tot nu toe. De grootste stijging van het aantal passagiers was te zien in september: 4,0 miljoen tegenover 1,5 miljoen een jaar eerder.

Toename aantal passagiersvluchten

In 2019 en in de eerste twee maanden van 2020 vonden er gemiddeld ruim 44 duizend passagiersvluchten per maand plaats op de Nederlandse luchthavens. Na het uitbreken van de coronapandemie (maart 2020) daalde het totaal aantal vluchten, met name het aantal passagiersvluchten. In april 2020 tot en met maart 2021 waren er maandelijks gemiddeld 12,8 duizend passagiersvluchten. Na de versoepelingen voor reizen naar het buitenland in voorjaar 2021, nam het aantal passagiersvluchten weer toe: in het tweede en derde kwartaal waren er respectievelijk gemiddeld 15,0 en 32,7 duizend passagiersvluchten per maand.

Toename aantal reizigers per vliegtuig

In 2019 zaten er gemiddeld 150 passagiers op een passagiersvlucht. Na het uitbreken van de coronapandemie daalde zowel het aantal passagiers als het aantal passagiersvluchten. Het aantal passagiers daalde sterker dan het aantal passagiersvluchten. In de periode april 2020 tot en met maart 2021 zaten er gemiddeld 79 passagiers op een passagiersvlucht. Sinds het tweede kwartaal van 2021 nam het gemiddelde aantal reizigers per vlucht weer toe: in het tweede kwartaal waren dit er 85, in het derde kwartaal 122.

Bron en meer informatie: www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *