Dieren in het wild, op en rondom het vakantieverblijf, zijn vaak een attractie op zich. Radio- en TV-programma ‘Vroege Vogels’ is gestart met een initiatief om tuinen natuurlijker te maken, waardoor o.a. vogels en andere kleine dieren er makkelijker een plekje vinden. De tips om je tuin om te vormen in een natuurreservaatje kunnen ook prima worden toegepast op het groen van recreatiebedrijven.
Om een tuin te ‘vergroenen’ heeft Vroege Vogels een checklist opgesteld met 10 punten. Die worden op de website nog eens nader toegelicht, met o.a. uitleg hoe je dat in je tuin kunt realiseren.Voor recreatieondernemers: op de plek van ’tuin’ kunt u ook uw ‘groene buitenruimte’ invullen.
De kenmerken van een Tuinreservaat:
1. Zo min mogelijk bestrating
2. Planten, struiken en bomen met vruchten, noten en bloemen die insecten, vogels en vlinders lokken
3. Een natuurlijke vijver met geleidelijk aflopende oever of andere was- en drinkgelegenheid
4. Klimplanten en struiken met doornen naast of tegen een gevel
5. Natuurlijke beschutting en omheining waar egels onderdoor kunnen
6. Er worden geen schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt
7. Er wordt niet gesnoeid in het broedseizoen (15 maart/15 juli)
8. Er is een composthoop
9. Rommelhoekjes en takkenrilen en –hopen
10. Nestkastjes of verblijfplaatsen voor vogels, zoogdieren en insecten
Grote en kleine tuinen die voldoen aan de voorwaarden kunnen worden aangemeld op de website.
Waarom tuinreservaten?
Tuinreservaten zijn groene paradijsjes. Geen kaal terras vol met steen of kunstgras, maar een levendige oase waar mens en dier gelukkiger van worden. De totale oppervlakte van de 5 miljoen Nederlandse tuinen is respectabel.
Nu de overheid steeds minder geld over heeft voor natuurgebieden wordt het hoog tijd om de kleinste stukjes groen zo natuurlijk mogelijk in te richten. Dieren gebruiken ons privé-groen als ‘stapsteen’ om van de ene groene zone in de andere te komen.
Vaak zijn tuinen nog hun enige toevluchtsoord. Neem de merel die vanuit het buitengebied de stadstuin heeft gekoloniseerd. Ook grote bonte spechten, sperwers, ijsvogels en vleermuizen worden in tuinen gesignaleerd. En denk eens aan al die kikkers, padden, salamanders, libellen en vele insecten.
Sommige trends in tuinenland staan haaks op de behoefte van de dieren. Bijvoorbeeld als steen, beton en asfalt het winnen het van plantenborder en grasveld. Of als schuttingen de plek innemen van heesterhagen, en groenverzorgers zijn omgeschoold tot stratenmakers.
Tuinreservaten wil die trend keren, onder het motto ‘Stop het Stenen Tijdperk’!
Meer informatie: www.vroegevogels.nl
Eén reactie
Mijn tuin voldoet aan 8 van de 10 voorwaarden, desondanks afgekeurd, Heb om uitleg gevraagd, tot nu toe niets ontvangen.
Met vriendelijke groet,
E.Glazener,
Ja, maar ik krijg geen antwoord op mijn vraag.