Van Gogh Village Museum wint publieksprijs beste gebouw van Nederland

Architectenbureau Diederendirrix heeft met het Van Gogh Village Museum de publieksprijs gewonnen voor Beste gebouw van Nederland van de BNA Architectuurprijs. De jury looft het eigentijdse ontwerp van het gebouw dat tegelijkertijd trouw is aan de unieke historie en omgeving.

De Van Gogh Sites Foundation en het Van Gogh Village Museum zijn als opdrachtgever en  gebruiker enorm vereerd met de prijs en beschouwen deze als een terechte architectonische hommage aan één van ’s werelds grootste kunstenaars.

Al bij de nominatie schreef de jury lovende woorden over de museumuitbreiding: “Diederendirrix keek voor de uitbreiding van het Van Gogh Village Museum in Nuenen meer dan ooit naar de context. Het gelaagde ontwerp refereert op allerlei manieren naar het leven en werk van ‘boerenschilder’ van Gogh in zijn Brabantse periode”. Bij de beschrijving van de nieuwbouw benadrukt BNA “Het nieuwe Van Gogh Village Museum voegt zich naar de stijl van de schilder, maar ook naar die van het dorp. Het ontwerp is een zorgvuldig onderzochte, eigentijdse interpretatie van de geschiedenis. Op de open plek naast het huidige museum stonden ooit kleine boerderijen. Oude motieven komen in een nieuwe variant terug in de entree, die het gebouw met een sierlijke boog opent naar het dorp, met aan de overkant van de straat de pastorie en Villa Nune Ville.”

Jeroen Veldkamp, bestuurslid van Stichting Van Gogh Village Nuenen nam samen met Rob Meurders van Diederendirrix vol trots de prijs in ontvangst tijdens de feestelijke uitreiking ‘BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024’ in De Bunkertoren in Eindhoven. “Dit is ook fantastisch nieuws voor onze 200 vrijwilligers en alle betrokkenen in Nuenen en omgeving die zich inzetten voor het behoud en de waarde van ons Van Gogh erfgoed. Het onderstreept onze ambities als stichting. Veel respect en alle lof voor architect Rob Meurders en het team van Diederendirrix onder leiding van onze directeur Simone van der Heiden”, aldus Jeroen Veldkamp.

Frank van den Eijnden, directeur van de Van Gogh Sites Foundation, was al trots op het nieuwe gebouw: “We merken dat deze prachtige architectuur niet alleen de kwaliteit van het straatbeeld heeft verbeterd, maar ook de aantrekkingskracht van het museum heeft vergroot. Dat zien we ook terug in onze bezoekersaantallen en de positieve recensies die we ontvangen. Dankzij de bijdragen en het vertrouwen van, onder andere, de Provincie Noord-Brabant, de Gemeente Nuenen, ASML, Brabant C en de vele financiers en certificaathouders, hebben we hier iets moois neer kunnen zetten. Dit gebouw is het resultaat van een brede Brabantse samenwerking, met Van Gogh als inspiratie”.

Het prijswinnende gebouw is in mei 2023 geopend door Koningin Maxima en wordt in Brabant gezien als één van de parels voor cultuurtoeristisch bezoek. De uitbreiding van het museum is onderdeel van de aanpak van Van Gogh Sites Foundation om Van Gogh Monumenten te behouden en door te geven aan nieuwe generaties. Bureau Diederendirrix onderscheidt zich door ontwerpen die logisch en zinvol zijn en zorgvuldig onderdeel worden van de omgeving. Hun architectuur en stedenbouwkundige oplossingen staan voor verandering en eigen(wijze) invulling en laten ruimte voor interpretatie van de bewoner, gebruiker, bezoeker of passant.

Bron en meer informatie: www.vangoghbrabant.com/nl/home

Meer informatie (architect): www.diederendirrix.nl/nl/projecten/vincentre/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *