Vakantieparken lopen goed vol met Pasen en de meivakantie

Een rondgang langs de grote ketens van vakantieparken leert dat het Paasweekend en de meivakantie een zeer goede bezetting kennen. Naast de vele Nederlanders die er even op uit willen trekken, komen ook de Duitsers en Belgen weer in grote getale terug.

EuroParcs De Zanding op de Veluwe

Wie nu nog een vakantiehuisje wil huren met Pasen of de meivakantie betaalt daarvoor de hoofdprijs. Alle parken werken met een systeem van dynamic pricing waardoor de prijs omhoog gaat bij schaarste.

De kampeeraccommodaties zijn wat meer afhankelijk van het weerbericht, en kennen daardoor iets meer lastminute boekingen. Weeronline gaf daarover op 9 april een vooruitzicht: “De kans op grotendeels droog weer is ruim 60%. Ook de zon zal daarbij dan geregeld te zien zijn. Er worden temperaturen verwacht van 14 tot 18 graden.”

Spreiding vakanties in Nederland, België en Duitsland

De terugkeer van de buitenlandse vakantieganger zorgt er voor dat de bezetting over een veel langere periode wordt gespreid. In Nederland hebben de scholen geen lange paasvakantie, maar wel een lang weekend vrij. (16 – 18 mei). De meivakantie vindt plaats van 30 april t/m 8 mei. In België duurt de Paasvakantie van 4 t/m 18 april; en in het Duitse Nordrhein Westfalen (belangrijkste herkomstgebied voor Duits bezoek aan Nederland) duurt de Paasvakantie van 11 t/m 23 april.

Rondje langs de parken

Landal GreenParks laat weten dat er nog slecht sporadisch enkele huisjes beschikbaar zijn. “We zijn bezig met het opvullen van de laatste gaatjes in de bezetting. Veel plekken zijn al ruim van tevoren geboekt. Wie keuze wil hebben moet er tegenwoordig bijtijds bij zijn.” Meer informatie: www.landal.nl

Roompot verwacht een gezellig drukke paasperiode: “Vorig jaar kwamen vooral Nederlandse gezinnen bij ons vakantie vieren. Met de afschaffing van beperkingen voor buitenlandse gasten zien we dat nu ook Duitse en Belgische gasten ontzettend uitkijken naar een vakantie in de regio. Ook geldt er geen groepsbeperking meer. Hierdoor hebben Nederlandse vriendengroepen en verschillende gezinnen samen ook een leuke vakantie gepland. 

Deze vaststelling voor Pasen is onmiddellijk de aftrap voor wat een druk zomerseizoen belooft te worden en tot de herfstvakantie lijkt te zullen duren. Dit betekent alsnog niet dat er geen keuze meer is. Voorlopig vind je in alle regio’s en windstreken zeker nog plaats.Wel geldt het principe overduidelijk dat wie vroeg boekt van de ruimste keuze geniet. Wie wacht heeft steeds minder keuze, met het risico dat er op een bepaald moment geen keuze meer zal zijn.” Meer informatie: www.roompot.nl

EuroParcs is ook positief over de aankomende weken: “We zien over alle parken in Overijssel, Gelderland en Flevoland een uitstekende bezetting. De Nederlandse gast weet ons nog steeds goed te vinden en zijn qua boekingen gelijk gebleven als het afgelopen jaar, we zien een toename in het aantal boekingen uit Duitsland en België. Hiermee hebben we op dit moment een hogere bezetting dan vorig jaar voor het paasweekend.

We zien verder dat Nederlanders er nog lastminute op uit willen, zeker ook door het mooie weer in de voorgaande periode en dat Duitsers ook al vooruit aan het boeken zijn voor de zomer.” Meer informatie: www.europarcs.nl

Center Parcs schetst een genuanceerd beeld: “De boekingen lopen uitstekend voor de Paasvakantie, maar we lopen qua buitenlandse vakantiegangers op dit moment nog wel iets achter op de situatie van vóór corona. Dat heeft vooral te maken met een kleiner aantal vroegboekingen uit het buitenland. Toch zien wij dat het internationaal reisverkeer weer volop aantrekt. Er zijn relatief veel Belgen en Engelsen die onze parken boeken. De Engelse gast zien we vooral boeken bij parken in de buurt van een vliegveld. Zo was afgelopen week 30% van de gasten op de Kempervennen (vleigveld Eindhoven) afkomstig uit de UK.”

“In de meivakantie liggen we ruim voor op het schema van pre corona. Dat zijn vrijwel allemaal boekingen uit Nederland.” Meer informatie: www.centerparcs.nl

Tot slot nog een impressie van een onafhankelijk platform: Parkvakanties.nl: “Voor Nederlandse vakantiegangers is zowel het Paasweekend als de meivakantie populair om eropuit te gaan en te verblijven op een vakantiepark in eigen land. Men wil er duidelijk weer op uit en het goede weer in maart heeft hier ook aan bijgedragen. Er wordt in vergelijking met vorig jaar vroeger geboekt voor de vakantieparken, terwijl tijdens de corona-jaren (2020 en 2021) last-minute boeken veel meer de norm leek te zijn. Een aanzienlijk deel was dus al enige tijd geboekt, maar de laatste weken van maart en de eerste week van april zien wij ook nog veel boekingen binnenkomen voor pasen. In het Paasweekend zijn inmiddels daardoor veel parken al voor meer dan 90% volgeboekt. Voor de meivakantie is er meer ruimte, met name in de eerste week vanaf 22 april. De tweede week is aanmerkelijk drukker.

Toch zien wij bij Parkvakanties in vergelijking met vorig jaar een lichte afname van het aantal Nederlandse gasten op bungalowparken in eigen land. Dit komt mede doordat campings nu weer volledig geopend zijn en daarnaast doordat er ook weer meer naar het buitenland gereisd wordt. De Duitse vakantiegangers die in Nederland op vakantie gaan vangen dit overigens grotendeels op. Hierdoor is de bezetting van veel vakantieparken aan de kust erg goed (Duitsers verblijven graag aan de kust). “

Meer informatie: www.parkvakanties.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *