Vakantieparken in België weer open vanaf 8 februari; Dierentuinen vanaf 13 februari

In België worden enkele coronamaatregelen weer wat versoepeld; Vakantiepakren en campings mogen hun deuren weer openen vanaf 8 februari. Voor dierentuinen ligt de openingsdatum op 13 februari. Attractieparken blijven voorlopig nog gesloten.

De Vakantieparken en campings in België hadden een rechtszaak aangespannen omdat hotels en B&B’s wel open mogen, terwijl vakantieparken op slot bleven. Het Overlegcomité nam naar aanleiding daarvan de beslissing om ook campings en bungalowparken toe te voegen aan de ontheffingsregeling. Zij zullen conform het arrest vanaf 8 februari hun activiteiten mogen heropenen onder dezelfde beperkende voorwaarden als andere logiesvormen.

In de logies gelden volgende maatregelen (bron: RECREAD):

  • Restaurants en bars moeten gesloten blijven. Take-away is toegelaten.
  • De gemeenschappelijk sanitaire voorzieningen mogen gebruikt worden.
  • Alle andere gemeenschappelijke faciliteiten moeten gesloten blijven (bv. recreatie- en sportzalen, fitness, wellness, enz.).
  • Het maximum aantal personen per vakantiewoning, gastenkamer, hotelkamer of andere individuele verhuureenheid beperkt zich tot de gezinsleden en maximaal één nauw contact van het gezin.
  • De receptie mag open (volgens de voorwaarden van het protocol zoals het beperken van het aantal personen (1 per 10m²), bewaren van de sociale afstand en mondmaskerplicht).
  • Campings en vakantieparken zijn semipublieke plaatsen en dus gelden de algemene voorwaarden van de avondklok (in Vlaanderen vanaf 00.00 u. tot 06.00 u.).

Sabien Lahaye-Battheu, Gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer (DMO waar o.a. de kustlocaties onder vallen), is bijzonder verheugd over het nieuws “In de voorbije weken hebben we samen met Westtoer en een tiental West-Vlaamse toeristische ondernemers hemel en aarde bewogen om dit standpunt door te duwen. We hadden overleg met diverse Vlaamse en federale Parlementsleden om ons standpunt te verdedigen. We contacteerden ook alle bevoegde Vlaamse en federale kabinetten.
Belangwekkend is dat Vlaams Minister voor Toerisme Zuhal Demir de heropening van vakantieparken en campings mee ondersteunde. De Gedeputeerde zal samen met Westtoer blijven ijveren voor een gefaseerde heropening van alle geledingen van de toeristische sector. In eerste instantie focussen we nu onze inspanningen op de heropening van de pretparken en de private attracties.”

Dierentuinen wel, attractieparken niet open

Dierentuinen mogen vanaf 13 februari openen en dit volgens dezelfde regels als de natuurparken. Dat betekent onder meer dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er strikte toegangscontrole plaatsvindt. Musea in België mochten al weer vanaf 16 januari open en trekken extra veel publiek omdat veel alternatieven gesloten zijn.

Deze beslissing leidde tot een verontwaardige reactie bij tal van andere dagattracties die ook in de buitenlucht plaatsvinden. De branchevereniging BelgoParks waarbij o.a. Walibi Belgium, de Plopsa parken, Bobbejaanland en Bellewaerde zijn aangesloten, overweegt een stap naar de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *