Vakantieparken aan de schandpaal over arbeidsomstandigheden schoonmaak. Is dat wel terecht?

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de sector van vakantieparken aan de schandpaal genageld op basis van een steekproef op vijf parken. Daar werden 9 overtredingen aangetroffen bij het schoonmaakpersoneel. Brancheorganisatie HISWA Recron noemt het vooral een voorbarige conclusie.

In het persbericht, met als kop: Schoonmaak in vakantieparken niet volgens de regels van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt gesteld: “Bij controle naar schoonmaakwerkzaamheden in vijf vakantieparken bleek dat er vermoedelijk bijna nergens eerlijk gewerkt wordt. Te lange werkdagen, te weinig betaald krijgen, niet mogen werken en iemand anders zijn identiteit gebruiken waren overtredingen die geconstateerd zijn door de Inspectie SZW.”

De tekortkomingen werden gevonden op vier van de vijf, niet nader genoemde, vakantieparken in Noordwijk, Monnickendam, Arnhem, Chaam en Hellevoetsluis. Één park kreeg inmiddels een boete opgelegd, terwijl er nog nader onderzoek gedaan wordt naar andere overtredingen.

Naar aanleiding van dit bericht stelden wij (redactie Pretwerk.nl) de vraag of een steekproef van vijf parken wel voldoende onderbouwing biedt voor deze harde conclusies? Een woordvoerder van de arbeidsinspectie houdt het kort: “Vijf is wel wat weinig om te zeggen dat het nu overal niet goed geregeld is, maar we vrezen dat het op veel vakantieparken niet goed geregeld is.”

HISWA Recron ontstemd over voorbarige conclusie

Brancheorganisatie HISWA RECRON heeft ook kennis genomen van het artikel, dat inmiddels klakkeloos is doorgeplaatst door verschillende media. Herbert van Oord van HISWA RECRON is ontstemd over het zogenaamde onderzoek: “Het betreft de situatie op vijf parken waar in totaal negen overtredingen zijn geconstateerd. Als je weet hoeveel personen daar werken, dan is dat een relatief beperkt aantal. De vakantieparken worden in het artikel in een kwaad daglicht geplaatst, terwijl de mogelijke misstanden plaatsvinden bij de schoonmaakbedrijven of uitzendbureaus die deze mensen in dienst hebben. Als je het artikel goed leest dan blijkt ook dat er nog veel onduidelijk is, en moet worden uitgezocht. Wij snappen dan ook niet waarom dit vage artikel uitgerekend midden in het hoogseizoen geplaatst moest worden? De imagoschade is inmiddels al aangericht.”

Van Oord zegt wel begrip te hebben voor onderzoeken naar arbeidsomstandigheden: “Natuurlijk moeten ook schoonmakers netjes worden behandeld. Daar staan wij helemaal achter. Onze ondernemers kunnen echter weinig met de conclusies, anders dan nog eens checken of een schoonmaakbedrijf voorkomt op een officiële lijst.”

Zie ook: www.inspectie-checklist.nl/checklist/schoonmaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *