Utrecht en Amersfoort presenteren programma themajaar Mondriaan tot Dutch Design

Ter ere van het 100-jarig bestaan van kunststroming De Stijl, is 2017 door NBTC Holland Marketing uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Diverse steden en regio’s in Nederland, waaronder Utrecht en Amersfoort, geven invulling aan het programma.

De Stijl heeft nog steeds een grote invloed op hedendaagse kunst, design, architectuur en gebruiksvoorwerpen. Vier van de belangrijkste De Stijl kunstenaars, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck zijn in Utrecht of Amersfoort geboren. Het invloedrijke werk van onder andere Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan staat in 2017 op unieke wijze centraal in nieuwe tentoonstellingen en evenementen. De twee kunstenaars hebben elkaar in hun tijd nooit ontmoet, maar dat gaat in 2017, tijdens het themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’, symbolisch alsnog gebeuren. Tevens haken ook ondernemers, winkels en diverse organisaties met tal van activiteiten in op het themajaar.

Utrecht & Amersfoort: broedplaats van De Stijl
De regio Utrecht & Amersfoort mag met recht de broedplaats van De Stijl genoemd worden, want de vier belangrijkste kunstenaars zijn er geboren: Theo van Doesburg (Utrecht, 1883), Bart van der Leck (Utrecht, 1876), Gerrit Rietveld (Utrecht, 1888) en Piet Mondriaan (Amersfoort, 1872). Oprichter Theo van Doesburg was een geboren Utrechter, en samen met zijn collega’s uit Utrecht en Amersfoort zorgde hij voor een radicale omslag in de kunst. Traditionele kunstuitingen werden vervangen door rechte lijnen, geometrische vormen en het gebruik van een minimum aan kleuren (primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs). De regio Utrecht & Amersfoort is sindsdien nauw verbonden geweest met De Stijl, en in beide steden zijn nog veel kunstwerken en invloeden zichtbaar.

Mondriaan en Rietveld
Vooral Mondriaan en Rietveld hebben hun sporen achtergelaten in de regio. Zo is in Amersfoort het geboortehuis van Piet Mondriaan te bezoeken, en wordt het iconische Rietveld Schröderhuis (UNESCO-werelderfgoed) in Utrecht gezien als architectonisch hoogtepunt van De Stijl. Utrecht heeft bovendien de grootste Rietveldcollectie ter wereld, waaronder de originele Rood-blauwe stoel, die permanent is te zien in het Centraal Museum. Ook Kunsthal KAdE en het Rietveldpaviljoen Amersfoort komen met unieke tentoonstellingen in het kader van het themajaar. Slot Zuilen zal voor het eerst het vroegst bekende werk van Rietveld en zijn vader aan het publiek tonen.

Van innovators toen naar gamechangers nu
De kunstenaars van De Stijl kunnen gezien worden als revolutionaire innovators aan het begin van de 20e eeuw. Ze streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijk opging met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. De mannen van De Stijl mogen met recht de gamechangers van die tijd genoemd worden! 100 jaar later hebben Utrecht & Amersfoort ook veel gamechangers in hun steden. Het themajaar biedt aanknopingspunten om in de programmering de link te leggen tussen de innovators van toen en de gamechangers van nu!

Meer informatie: www.destijlutrechtamersfoort.nl/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *