Op 31 januari heeft Vakschool 100% Gastvrij het unieke robotiseringsproject gelanceerd in Vechtdal Overijssel. De lancering tijdens de horecabeurs in Hardenberg markeert het begin van een reeks TechTalks, Designlabs en experimenten met technologie op de werkvloer. Het project heeft als ambitie om zowel individueel ondernemerschap als de regionale vrijetijdseconomie te versterken.
Het Vechtdal is de eerste regio in Nederland die op deze praktische wijze gaat experimenteren met implementatie van technologische mogelijkheden, in samenwerking met onderwijs, overheid en betrokken organisaties. Gerrit-Jan Hagedoorn, eigenaar Beerze Bulten, omschrijft het als volgt: “Dit baanbrekende robotiseringsproject is niet alleen cruciaal voor de technologische vooruitgang van onze bedrijven, maar het verankert ook de Vakschool 100% Gastvrij als pionier in de implementatie van topkwaliteit en beleving binnen de gastvrijheidssector, waardoor we onze voorbeeldpositie behouden.”
Vakschool 100% Gastvrij stimuleert sociale innovatie en technologisering
In een snel veranderende wereld, met meer dan 40% wijzigingen in banen in de komende 5 jaar, is de combinatie van technologie en sociale innovatie essentieel. Technologische innovatie is immers maar 25% van het succes, sociale innovatie voor de overige 75%. Het Vechtdal project anticipeert op deze veranderingen door slimme inzet van technologie en persoonlijk gastheerschap, met als doel de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen en tegelijkertijd de gastbeleving te verbeteren. Vakschool 100% Gastvrij zet specifiek in op kennisontwikkeling bij de aangesloten leden. Het versterken van ondernemerschap en goed toegeruste medewerkers is namelijk essentieel om arbeidsmarktvraagstukken aan te pakken. Het project sluit daarmee goed aan op de koers die de Vakschool komende jaren wil verstevigen, gericht op het versterken van de topkwaliteit, innovatie en gastvrijheid.
Gastvrijheidsniveau op peil houden en ondernemerschap versterken
In het hart van de aanpak staat het behoud van het gastvrijheidsniveau, terwijl de regio zich onderscheidt door te pionieren met robotisering, technologisering en sociale innovatie. Een van de projectdeelnemers is Mariska Eshuis, eigenaar van De Zandstuve: “Het Vechtdal project is een krachtige stap om duurzame inzetbaarheid te vergroten, de aantrekkelijkheid als werkgever te versterken en de kwaliteit en gasttevredenheid in de vrijetijdseconomie te verhogen. Samen met collega-ondernemers brengen we hiermee gastheerschap en ondernemerschap naar nieuwe hoogten. Dit maakt het Vechtdal uniek.”
Het project wil duurzame inzetbaarheid vergroten, de aantrekkelijkheid als werkgever vergroten, en de kwaliteit en klanttevredenheid in de vrijetijdseconomie verhogen. Deelnemende bedrijven zijn Beerze Bulten, Kampeerdorp de Zandstuve, Restaurant de Rheezerbelten en De Koeksebelt, zij fungeren als pioniers naar de ruim 20 leden van de Vakschool en andere vrijetijdsbedrijven in de regio. Het project geeft invulling aan de Vechtdal Visie 3.0, programmalijn Gastheerschap & Ondernemerschap.
Het project is geïnitieerd door de Stichting Vakschool 100% Gastvrij en wordt ondersteund door het Ontwikkelfonds Regio Zwolle, Sectortafel Vrijetijdseconomie Regio Zwolle, Het Digitaal Buffet, lokale overheden en andere partners.
Meer informatie: Vakschool 100% Gastvrij.