Unesco label voor immaterieel erfgoed

De Unesco erfgoedlijst is bedoeld om cultuur te beschermen. Een handige bijwerking van een Unesco-label, is dat het ook een soort keurmerk is geworden voor toeristen met een cultuurhistorische belangstelling. Naast de 962 culturele en natuurlijke bijzondere plekken, wordt er nu ook een lijst opgesteld met immaterieel erfgoed dat de moeite waard is om te beschermen.

Sinterklaas en Zwarte Piet op de Unesco lijst?

Zondag 2 september 2012 gaf staatssecretaris Halbe Zijlstra het startschot voor de uitvoering van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed, zoals tradities en rituelen, en het beschermen ervan vraagt een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken.

Inventarisatie
De coördinatie van het in kaart brengen van het immaterieel erfgoed in Nederland is handen gelegd van Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Gemeenschappen moeten zelf het initiatief nemen om opgenomen te worden op de nationale inventaris, zie www.volkscultuur.nl.

Toerisme
Door de sterke onderlinge kennisuitwisseling in de wereld dreigen kleine locale gewoonten te worden ondergesneeuwd door de sterkste stromingen in de wereld. Juist toeristen waarderen de culturele verscheidenheid. Voor hen is dat een aanleiding om een land te bezoeken. Evenementen als het Sinterklaasfeest, Koninginnedag, bloemencorso’s en het harinkje happen kunnen worden ingezet als toeristentrekker; zeker met het steuntje in de rug van een Unesco label.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *