Unesco keurmerk Geopark Schelde Delta biedt kansen voor toeristische ontwikkelingen

Na tien jaar van voorbereidingen is het gelukt. Het Belgisch-Nederlandse Geopark Schelde Delta heeft officieel het UNESCO Global Geopark keurmerk ontvangen. Daarmee onderstreept UNESCO dat het Schelde Delta estuarium geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek en van grote waarde is.

Grensoverschrijdend

Vijf provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen) hebben grensoverschrijdend samengewerkt en tien jaar geleden het initiatief genomen om in aanmerking te kunnen komen voor het keurmerk. Vandaag de dag wordt er met meer dan 60 gemeentes, kennisinstellingen (zoals HZ en het NIOZ-Yerseke), musea (zoals Watersnoodmuseum en Terra Maris) en de toeristische organisaties samengewerkt. Bij elkaar genomen gaat het om zo’n 150 organisaties.

Een gebied vol verhalen

De regio zit vol met verhalen; niet alleen over het landschap, maar ook over de historie waarin het water en de Delta een bijzondere rol spelen. Dit soort verhalen vormen vaak de basis voor toeristische ontwikkelplannen. De uitdaging: “Hoe breng je al die verhalen samen tot een voor de stakeholders overzichtelijk geheel waaruit de veelzijdigheid van het gebied blijft spreken maar ook de verbondenheid herkenbaar wordt gemarkeerd? Door een doordacht raamwerk te maken van verhaallijnen die de beweging in het gebied symboliseren en bewustwording stimuleren bij bewoners en bezoekers: de verhaallijnen Geopark Schelde Delta.”

Nu al zijn er diverse toeristisch recreatieve attracties die een deel van het verhaal vertellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de musea, materieel en immaterieel erfgoed, waterwerken, wandel- en fietsroutes en bezoekerscentra.

Meer over de verhaallijnen in het Geopark Schelde Delta

Provincies zien erkenning als startpunt voor nieuwe ontwikkelingen

Gedeputeerde Wilfried Nielen van de provincie Zeeland is blij met de erkenning. “Absoluut, we geven hierdoor onze kinderen iets belangrijks mee voor de toekomst. Namelijk dat de geschiedenis beschermd is, dat je de verbinding moet blijven zoeken en zuinig moet zijn op datgene waar je uit voortkomt. Het is een belangrijk signaal voor toekomstige generaties.”

Kathleen Helsen, Antwerps gedeputeerde voor Europese samenwerking:. “Deze erkenning geeft initiatieven voor onderzoek, natuur- en landschapsbeheer en duurzaam toerisme in onze regio nog meer kans op bijkomende investeringen en Europese projecten.”

Meer informatie: www.scheldedelta.eu/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *