Tweede Kamer wil meer aandacht voor binnenlands toerisme

Tijdens het tweeminutendebat over toerisme in de Tweede Kamer zijn er diverse knopen doorgehakt over de politieke koers t.a.v. de toeristische sector in Nederland. Opvallend daarbij is dat de politiek instemde met moties om meer aandacht te besteden aan binnenlandse vakanties.

In de goedgekeurde motie van Romke de Jong (D66) wordt de regering verzocht om campagnes voor het aantrekken van toeristen in de eerste plaats te richten op de binnenlandse bezoeker en de waardevolle bezoekers uit de landen om ons heen. Dat is een koerswijziging met het verleden. Het ministerie van Economische Zaken heeft jarenlang het NBTC de opdracht meegegeven om de, door de overheid gefinancierde, campagnes alleen op het buitenland te richten.

De goedgekeurde motie van Hawre Rahimi (VVD) heeft een bredere scope. Hij verzoekt de regering om voor het eind van 2022 een concrete invulling van de
actieagenda te maken, waarbij er in ieder geval aandacht wordt besteed aan het terugdringen van het personeelstekort, het op de kaart zetten van Nederland bij zowel buitenlandse als Nederlandse toeristen, het spreiden van toerisme over heel Nederland en het laagdrempeliger en toegankelijker maken van subsidies en bedrijfsfinanciering voor het mkb.

Ook de toeristische nichemarkt van de Bruine Vloot mag rekenen op steun van de Kamer. In de motie van Inge van Dijk (CDA) wordt de Bruine Vloot door de regering gesteund bij bij hun wens tot erkenning van de bruine vloot bij UNESCO als immaterieel erfgoed. Ook een investering in de bruine vloot was onderdeel van deze motie.

Meer informatie: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/stemmingsuitslagen/detail?id=2022P10725

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *