TopParken knapt Bospark Ede weer helemaal op

Revitalisatie van vakantieparken wordt door enkele politieke partijen, en ook in de media, steeds vaker in een kwaad daglicht gesteld. TopParken gaf recent een update van de ontwikkelingen met Bospark Ede waar, met hulp van Vitale Vakantieparken, volop wordt geïnvesteerd. Zij vragen terecht aandacht voor de positieve effecten die het opknappen van parken met zich meebrengen.

Entreelaan van Bospark Ede

TopParken is sinds 2008 de eigenaar van Bospark Ede, dat daarvoor als Camping Hazedal door het leven ging. In juli 2021 is TopParken begonnen met de revitalisatie van het Veluwse vakantiepark. Sindsdien is de uitstraling van het vakantiepark vernieuwd, de infrastructuur opnieuw aangelegd en zijn er diverse duurzame vakantiewoningen gebouwd. Er wordt daarnaast nog geïnvesteerd in de vernieuwing van diverse faciliteiten zoals de entree, het receptiegebouw, het zwembad en verschillende speeltuinen.

Toen TopParken het bedrijf in 2008 overnam, troffen zij een park met, op z’n zachts gezegd ‘…flink wat achterstallig onderhoud’. Er waren dringend investeringen nodig om de infrastructuur en kwaliteit van de vakantiewoningen weer op een aanvaardbaar niveau te krijgen voor recreatieve verhuur. Ook kregen ze te maken met de problematiek van permanente bewoners op het park. Dat was ook voor de gemeente Ede een ongewenste situatie.

Samenwerking met Vitale Vakantieparken

Op de Veluwe is een organisatie actief helpt om de recreatiesector economisch gezond te maken en houden; Vitale Vakantieparken. Zij komen in actie om gemeenten en bedrijven te ondersteunen met de complexe problematiek van het vitaal houden van vakantieparken; met ook aandacht voor sociale problematiek die rond de parken is ontstaan. Zij staan ook TopParken bij bij hun project op Bospark Ede. Woordvoerder Chadli Hachani is content met de ondersteuning: “We zijn blij met het programma Vitale Vakantieparken en sluiten ons dan ook volledig aan bij hun visie. Het programma houdt zich bezig met vraagstukken op en rond vakantieparken, met als doel een kwalitatief goed aanbod van parken op de Veluwe, waar recreanten graag verblijven. Een belangrijk speerpunt is het gebruik van vakantieparken waar deze voor bedoeld zijn; recreatief verblijven. Binnen het programma wordt voornamelijk gefocust op het ontwikkelen en realiseren van instrumenten en initiatieven die kunnen helpen bij de uitvoering hiervan. Ons kavelpaspoort is een klein voorbeeld van een dergelijk instrument. Het kavelpaspoort is een initiatief vanuit TopParken, maar sluit volledig aan op het bestemmingsplan van de gemeente. 

In diverse media wordt sterk gefocust op de mensen die het park moeten verlaten omdat zij er bijvoorbeeld permanent wonen of de nieuwe (hogere) huurprijs niet meer kunnen betalen. Hoe kijken jullie daar tegen aan?

Hachani: “De gezamenlijke wens van gemeenten en ondernemers is om van de Veluwe, de meest gastvrije vakantiebestemming van Nederland te maken. Dit in het belang van de recreatiesector, maar ook zeker voor andere sectoren in de regio. Om dat te bereiken is het van belang kwalitatief goede vakantieparken aan te bieden, waar recreanten graag verblijven. onze rol daarin is te focussen op een optimale gastbeleving. In samenwerking met de regionale omgevingsdienst ODDV, is er succesvol opgetreden tegen permanente bewoning op het vakantiepark. Hierbij zijn we zo menselijk mogelijk te werk gegaan. In het bijzonder bij situaties waarin mensen hulpbehoevend en/of kwetsbaar zijn. Van ons wordt verwacht dat er streng wordt opgetreden tegen de onderverhuur- en permanente bewoning van vakantiewoningen.”

Ook zouden parkverbeteraars, volgens kamervragen door het SP, lang niet altijd duurzaam te werk gaan?

Hachani: “Er is op Bospark Ede juist meer ruimte voor groen en natuurlijke aspecten. Binnen de revitalisatie staat kwalitatieve doorontwikkeling centraal en wordt rekening gehouden met de Veluwse, bosrijke omgeving.  Zo wordt er een zogenoemd ‘groen kavelpaspoort’ gehanteerd, als uitgangspunt bij de aanleg en het onderhoud van nieuwe kavels. Hierdoor passen de aangelegde tuinen binnen de gewenste parkontwikkeling en worden de kwaliteit en uitstraling van het vakantiepark in de toekomst gewaarborgd. “

Kun je globaal aangeven welke economische impuls deze investering geeft aan de omgeving?

Hachani: “De vitalisatie van Bospark Ede creëert direct werkgelegenheid voor diverse lokale bedrijven. Hierbij kan gedacht worden aan transportbedrijven, bouwbedrijven (o.a. voor de aanleg van de infrastructuur), een ingenieursbedrijf, hoveniersbedrijven etc. We werken hierin bij voorkeur, en voornamelijk, samen met organisaties uit de regio. Het zorgt daarbij ook voor meer werkgelegenheid op het vakantiepark zelf, zoals op de front office en in het parkbeheer. 
 
Door de aantrekkelijke locatie in het bosrijke gebied is het vakantiepark een interessante vakantiebestemming. Dit, in combinatie met het vernieuwde park met een groter aantal verhuuraccommodaties, zorgt voor een interessante stroom aan toeristen. Meer toeristen in de regio, betekent ook meer inkomsten in de regio. Hier zullen onder andere winkeliers, musea en aanbieders van leisure activiteiten van profiteren. De gemeente zal ongetwijfeld blij zijn met de toename aan toeristenbelasting.”

Meer informatie:


Eén reactie

  1. Ook nu we in de tijd al weer ruim een jaar verder zijn, is het goed om te zien dat de belofte in de praktijk wordt waargemaakt. Een bosparel op de Veluwe! De samenwerking met Vitale Vakantieparken is een gouden greep.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *