De Limburgse investeringsmaatschappij LRM in België lanceert het toeristisch recreatief project Terhills dat een nieuwe invulling geeft aan de voormalige mijnsite van Eisden. Het totale investeringsbudget van Terhills bedraagt 150 miljoen euro en het project zal bij volledige uitvoering werk bieden aan 1.250 personen.
Mijnsite Eisden
De voormalige mijnsite van Eisden is een schitterende locatie die zich uitstrekt over de gemeenten Maasmechelen (Eisden) en Dilsen-Stokkem (Lanklaar). Het was de steenkoolontginning en daarna de grindwinning die het landschap vorm gaven met als voornaamste kenmerken de terrils en de grindplassen. De combinatie van het industrieel erfgoed en de uitzonderlijke natuur maakt de site uniek. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM is sinds 30 juni definitief eigenaar van bijna het volledige projectgebied en lanceert vandaag het toeristisch recreatief project Terhills. Dit project geeft een nieuwe invulling aan het gebied van 370ha dat zich situeert tussen Maasmechelen Village en het Nationaal Park Hoge Kempen.
Terhills, feel the heartbeat of nature
Het masterplan voor Terhills werd uitgetekend door Atkins International Ltd., een studiebureau uit Londen met jarenlange en wereldwijde ervaring in masterplanning. Het resultaat is een totaalvisie op het projectgebied, opgebouwd uit verschillende deelprojecten. Het masterplan kadert binnen het bestaand ruimtelijk uitvoeringsplan en houdt rekening met de natuurlijke omgeving, de betrokken stakeholders en de economische haalbaarheid.
Concreet bestaat het masterplan uit verschillende deelprojecten: een vakantiepark, een retail ontwikkeling, een sportzone, een wellness, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen en een hotel. Daarnaast is er ook ruimte voor een woonzone en een KMO zone.
De projectnaam Terhills werd afgeleid van terrils. De drie heuvels die een restant zijn van de steenkoolontginning zijn immers het meest kenmerkende landschapselement in het gebied. Terhills is internationaal prima uitspreekbaar en heeft door de verwijzing naar terrils een sterke link met het gebied. De nieuwe naam is in die zin ook authentiek.
Stijn Bijnens, algemeen directeur LRM: “De voormalige mijnsite van Eisden is één van de mooiste sites van Vlaanderen. Dit gebied verdient een project met een internationaal ambitieniveau. Sinds de goedkeuring van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP)
hebben we niet alleen het masterplan voor de site ontwikkeld, maar ook een specifiek team samengesteld om dit plan met haar verschillende deelprojecten uit te rollen.”
150 miljoen euro, 1250 nieuwe jobs
Het totale investeringsbudget van de verschillende deelprojecten wordt geraamd op 150 miljoen euro. Deze investeringen verlopen gespreid in de tijd, waarbij eind 2017 als einddatum geldt. Voor een aantal deelprojecten zoeken we eveneens private partners. Zo werd er voor het vakantiepark vandaag een internationale oproep gelanceerd. Geïnteresseerde partijen kunnen voor meer informatie terecht op de website www.terhills.com of contact opnemen met Tobias Reeckmans – Project Directeur t.reeckmans@lrm.be.
Stijn Bijnens, algemeen directeur LRM: “Met de ontwikkeling van Terhills bouwen we mee aan de toekomst van Limburg. We mikken hierbij op de creatie van 1.250 nieuwe jobs. Dit potentieel geeft aan dat Terhills één van de belangrijkste Limburgse projecten van de laatste jaren is.”
“Reeds einde jaren ’90 droomden we hiervan, ik als toenmalige gemeentesecretaris van Maasmechelen, samen met politici en ambtenaren van Maasmechelen, Dilsen en de provincie Limburg. We brainstormden in de muziekacademie over de eerste versies van het masterplan voor het mijnterrein. Deze muziekacademie was lang het enige gerestaureerde gebouw. Nadien kwam Value Retail en nu de kers op de taart, een volledige en geslaagde reconversie van deze prachtige site, met respect voor het erfgoed én de natuur. Tewerkstelling voor 1.250 mensen, vooral laaggeschoolden. En een boost voor het toerisme in het Maasland!” reageert Vlaams Minister Ingrid Lieten op het masterplan voor Terhills.
Meer informatie: www.lrm.be