Toeristisch recreatieve bestedingen in Amsterdam herstellen vooral door binnenlandse bezoekers

De gemeente Amsterdam heeft update gepubliceerd over de bezoekerseconomie in de maanden mei en juli 2022. Daaruit blijkt dat het volume van pinbetalingen* in de sector cultuur en recreatie ruimschoots hoger ligt dan in dezelfde maanden in 2019. Vooral de Nederlandse klanten dragen bij aan dit sterke herstel.

Vanaf eind februari 2022 ligt het totale volume pinbetalingen* in Amsterdam boven het pre-corona niveau. Dit valt samen met het afschaffen van de 1,5 meter-maatregel in Nederland. De mate van het herstel verschilt per sector.

  • Het volume van pinbetalingen* van Nederlandse bezoekers in recreatie en cultuur bevind zich op een niveau van 200% t.o.v. de bestedingen in 2019. De verklaring achter deze extreme stijging; de inhaalslag die veel mensen maken na het opheffen van de beperkende maatregelen. Ook de pinbetalingen van buitenlandse bezoekers in recreatie en cultuur liggen al weer ruim boven het pré-corona-niveau. (125%)
  • Ook het volume pinbetalingen* in restaurants en café ligt al weer ruim boven de pré coronaperiode. Maar hier zien we dat het vooral buitenlandse bezoekers zijn die het herstel ondersteunen.
  • De hotels en hostels blijven qua ontwikkeling nog wel wat achter. Hier zijn de pinbetalingen* van binnenlandse bezoekers hersteld, terwijl de buitenlandse transacties langzaam richting de 75% van de situatie in 2019 kruipen. Het achterblijven van de transacties wordt vooral veroorzaakt door het wegblijven van de internationale zakelijke bezoeker.
  • De kamerbezetting in de Amsterdamse hotels ligt in het begin van juni 2022 net onder de 80% (in 2019 gemiddeld 84%).
*.: Het gaat hier om het volume pinbetalingen. Deze indicator geeft aan in welke sectoren binnenlandse en buitenlandse consumenten aankopen hebben gedaan met een creditcard of een betaalpinpas van Mastercard. De gegevens zijn geïndexeerd, waardoor alleen de ontwikkelingen ten opzichte van dezelfde week in 2019 in beeld zijn. De gegevens zijn gecorrigeerd voor herkomstlanden en niet gecorrigeerd voor inflatie. Het aandeel pinbetalingen op het totale aantal kassabetalingen tijdens de pandemie is sterk toegenomen ten koste van contantbetalingen

De periode mei-juni 2022 staat in het teken van de relatief hoge inflatie in Nederland, het historisch lage consumentenvertrouwen en een daling van het ondernemersvertrouwen. Tegelijkertijd neemt zowel de vraag naar producten en diensten als het aantal nieuwe ondernemingen in heel Nederland toe.

Bron en meer informatie: https://onderzoek.amsterdam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *