Toeristisch ondernemer in Limburg met vernieuwend idee krijgt hulp

Limburgse ondernemers in de gastvrijheidsector met vernieuwende ideeën kunnen een steuntje in de rug krijgen. Met geld maar ook met hulp. Dat maakte gedeputeerde Mark Verheijen (VVD) van Economische Zaken donderdag 23 augustus bekend tijdens een werkbezoek aan de hotelsector in Maastricht.

Een willekeuring vernieuwend bedrijf in Limburg; De Schatberg in Sevenum

Dit is mogelijk gemaakt door samenwerking van de Kamer van Koophandel Limburg, de Provincie Limburg, Koninklijke Horeca Nederland, RECRON, HISWA en de Samenwerkende VVV’s in Limburg. Deze instanties en overheid hebben de handen afgelopen voorjaar ineen geslagen en twee regelingen opgesteld om ondernemers in deze sector te helpen.

Een ondernemer met een vernieuwend idee kan zich bij een van deze instanties melden voor deze hulp. Na een gesprek komt naar voren of het idee kansrijk is. Vervolgens kan de ondernemer een kennisvoucher aanvragen, waarmee met behulp van een extern deskundige een duidelijke stap kan worden gezet naar het daadwerkelijk uitvoeren van het innovatieve idee. Daarnaast organiseren bovengenoemde partijen gezamenlijk actieve workshops en inspiratiesessies.

Tegelijkertijd voert de Provincie Limburg de zogeheten tenderregeling ‘Stimulering Innovatief Ondernemerschap Vrijetijdseconomie 2012-2015’ uit. Deze regeling omvat de cofinanciering van innovatieve investeringen bij toeristisch-recreatieve bedrijven. Met deze tenderregeling wil Provincie Limburg ondernemers stimuleren innovatieve toeristisch-recreatieve concepten in de markt te zetten.

Limburg scoort goed bij de toerist. Dat blijkt uit de cijfers over het seizoen 2011: 8% meer vakanties, 12% meer overnachtingen van Nederlanders in Limburg en 4% meer gasten en overnachtingen van buitenlandse gasten. “Maar we zijn er daarmee nog niet,” zegt gedeputeerde Mark Verheijen. “De uitdaging voor de komende jaren is om enerzijds ons marktaandeel sterk te houden én tegelijkertijd de klantwaarde te verhogen. Dit kan alleen door de behoefte van de klant als uitgangspunt te nemen en een kwalitatief hoogstaand aanbod te ontwikkelen tegen een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Dan zal Limburg ook in de toekomst een toeristische bestemming van formaat blijven en een factor van betekenis zijn voor de Limburgse economie. Daar willen wij samen met de toeristische sector de komende jaren werk van maken”.

Uitgangspunten van de nieuwe regeling zijn vraaggericht denken en vernieuwende concepten die een aantrekkende werking op toerist en recreant hebben, waardoor de klantwaarde stijgt. Alle ingediende projectvoorstellen worden beoordeeld op mate van innovatie, samenwerking en aansluiting bij de provinciale doelstellingen, te vinden in het ambitiedocument vrijetijdseconomie op de website van de provincie. Innovatieve concepten kunnen meedingen naar een subsidie van 40% met een maximum van € 40.000,-. In totaal ligt er € 600.000,- op de plank voor dit doel bij de provincie. De eerste tranche loopt van 1 mei 2012 tot 1 oktober 2012, waarbij de projectvoorstellen zoals gemeld uiterlijk 1 oktober 2012 ingediend dienen te worden.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Provincie Limburg: www.limburg.nl/vrijetijdseconomie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *