Toeristenbelasting gestegen in meer dan helft van Nederlandse gemeenten

Overnacht je in een hotel in eigen land? Dan betaal je momenteel in 306 van de 342 gemeenten een bedrag aan toeristenbelasting, boven op de prijs voor je accommodatie. Gemiddeld € 2,16 per persoon per nacht: een stijging van 6,4% ten opzichte van vorig jaar. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting.

Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en welk tarief zij hiervoor rekenen. De bedragen lopen daardoor sterk uiteen: zo ben je in de hoofdstad per persoon per nacht maar liefst € 12,12 kwijt en hoef je in Renswoude en Barendrecht slechts € 0,75 te betalen.

Stijging toeristenbelasting in 189 gemeenten

In ruim de helft van de gemeenten nam in 2023 het tarief voor toeristenbelasting toe. Vooral in de gemeente De Ronde Venen was het raak: toeristen betalen hier dit jaar € 2,50 per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog slechts € 1,20 was. Ook in de gemeenten Beek (+100%) en Hoeksche Waard (+71,4%) moeten toeristen dit jaar dieper in de buidel tasten.

Dit jaar hanteren 111 gemeenten hetzelfde tarief als in 2022. In één gemeente werd het tarief voor toeristenbelasting verlaagd: Alblasserdam (-32,5%). In de gemeente hoeven toeristen dit jaar slechts € 1,35 te betalen, ten opzichte van € 2 een jaar eerder.

Verschillen tussen gemeenten groot

In 2023 zijn er 306 gemeenten waar je als toerist belasting betaalt: 3 gemeenten meer dan vorig jaar. Etten-Leur, Smallingerland en Midden-Delfland hebben zich dit jaar bij het lijstje gevoegd. In totaal zijn er nu nog 36 gemeenten die geen toeristenbelasting vragen.

Van de gemeenten die dit wel doen, betaal je in Amsterdam het meest per persoon, per nacht. De top 5 van gemeenten met de hoogste tarieven is:

Amsterdam (€ 12,12)

Ouder-Amstel (€ 9,35)

Utrecht (€ 9,12)

Landsmeer (€ 9,12)

Rotterdam (€ 8,47)

De gemeente Utrecht is nieuw in dit lijstje: het bedrag aan toeristenbelasting is hier flink gestegen. Vorig jaar betaalden toeristen nog € 7,11 per persoon per nacht.

Onderzoeksmethode

Waar de meeste gemeenten een vast bedrag of percentage hanteren, bepalen andere gemeenten het tarief op basis van het overnachtingstarief, het soort accommodatie, het aantal sterren van het hotel, de leeftijd van de toerist, het aantal overnachtingen en de tijd van het jaar. Ook binnen een gemeente kunnen de tarieven dus variëren. Om gemeenten eerlijk te kunnen vergelijken, is de volgende situatie als ‘standaard’ aangehouden.

Soort accommodatie: hotel

Aantal sterren: 3

Overnachtingstarief: € 130,32 (Consumentenprijsindex voor accommodaties, bron: CBS)

Aantal overnachtingen: 1

Leeftijd toerist: volwassen

Tijd van het jaar: hoogseizoen

Voor het onderzoek is rekening gehouden met de 342 gemeenten die Nederland heeft per 1 januari 2023. 

Alle resultaten van het onderzoek (zowel landelijk als provinciaal en gemeentelijk) zijn terug te vinden op de onderzoekspagina: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *