Toerisme Vlaanderen koopt kasteeldomein Vilain XIIII en gaat op zoek naar nieuwe invulling

Toerisme Vlaanderen is eigenaar geworden van kasteeldomein Vilain XIIII in Leut, Maasmechelen. Samen met bewoners, ondernemers en bezoekers gaat Toerisme Vlaanderen de komende periode op zoek naar de best mogelijke invulling voor het kasteel en het omliggende parklandschap.

De nieuwe erfgoedparel wordt toegevoegd aan het netwerk van kastelen en tuinen dat Toerisme Vlaanderen de komende jaren verder wil uitbreiden. Het kastelen- en tuinennetwerk zal zorgen voor een betere spreiding van onze bezoekers uit binnen- en buitenland en past daarmee perfect binnen de visie ‘Reizen naar morgen’.   

Het kasteel is een lokale trots die erfgoed, natuur en toerisme verenigt. Zo zal niet enkel het kasteel, maar ook het omringende landschap de nodige aandacht krijgen, onder het mom van ‘rewilding’ of het terugbrengen van het groene karakter van de streek door beplantingen en onthardingen van bijvoorbeeld asfalt.  

Het kasteel Vilain XIIII bevindt zich tussen Leut en Meeswijk in de gemeente Maasmechelen en maakt deel uit van het beschermd cultuurhistorisch landschap ‘Kasteel Vilain XIIII: kasteel en omliggend park’. Het kasteelpark sluit aan op de riviervallei van de Maas, met aan de overkant van de rivier Nederland. Een ideale ligging dus om ook Nederlandse en Duitse bezoekers te ontvangen en mee te nemen in de rijke geschiedenis.  

Op dit moment is het kasteeldomein niet toegankelijk voor het publiek. Een uitgebreide restauratie van het kasteel en de ontwikkeling van een toekomstvisie zijn absoluut noodzakelijk om het in ere te herstellen. Toerisme Vlaanderen heeft alvast enorm veel goesting om dit project – samen met de vele partners en andere betrokkenen – tot een goed einde te brengen. 

Bron en meer informatie: www.toerismevlaanderen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *