Toerisme in Drenthe groeit

Uit tweejaarlijks onderzoek in opdracht van Recreatieschap Drenthe blijkt dat het toerisme in de provincie aantrekt en steeds belangrijker is. Vorig jaar is er ruim 900 miljoen euro besteed in het Drentse toerisme, een stijging van ruim 4% ten opzichte van 2011.

drenthe molenDe aantrekkelijkheid van de provincie als toeristische bestemming komt tot uitdrukking in de vele miljoenen dagjesmensen en verblijfsgasten die Drenthe jaarlijks weten te vinden. Dankzij deze bezoeken is er sprake van een omvangrijke toeristische sector, maar hoe dit zich vertaalt in een bijdrage aan de provinciale economie is minder zichtbaar. Om die reden is er in 2002 op initiatief van het Recreatieschap en het toeristische bedrijfsleven gestart met een monitor op basis waarvan de ontwikkeling van de economische betekenis van toerisme en recreatie in de provincie Drenthe op de voet gevolgd kan worden. In de rapportage die onlangs is gepubliceerd worden de uitkomsten van de nieuwe meting gepresenteerd met als peiljaar 2013.

Werkgelegenheid
Vanwege de aantrekkelijke en veelzijdige uitgangspositie is de toeristisch-recreatieve sector belangrijk voor de ontwikkeling van de provinciale economie. Vakantiegangers en dagjesmensen genereren bestedingen en dat zorgt voor omzet bij de vele toeristisch recreatieve ondernemingen en aanverwante bedrijvigheid in de provincie. Daarnaast hebben ook de eigen inwoners baat bij een aantrekkelijk en veelzijdig aanbod van toeristische voorzieningen. Velen vinden werk in de sector en verdienen er hun dagelijkse brood. De werkgelegenheid is in 2013 gestegen naar ruim 18.000 volledige banen.

Gevaren liggen op de loer
Volgens directeur Hans Hartog van het Recreatieschap Drenthe zijn er ook gevaren: “Natuurlijk, de kampeermarkt staat zeker onder druk. We moeten heel goed kijken hoe we daar de bedrijven vitaal kunnen houden. Dat zal ondernemerschap vragen.”

Veel vragen
Hoe kunnen we inspelen op trends? Hoe kunnen we zorgen dat de bereikbaarheid van onze natuurgebieden goed blijft? Hoe zorgen we dat de promotie gezamenlijk wordt gedaan, om effectief de middelen die er zijn in te zetten?” Veel vragen van Hartog waarop nog geen duidelijke antwoorden zijn. Maar die antwoorden moeten wel komen, om toeristen te blijven trekken.

De hele rapportage is te lezen op de website van Recreatieschap Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *