Toerisme Groene Hart hapert in ontwikkeling

De toeristische sector in het Groene hart blijft achter vergeleken met de toerisme in Nederland. Dit blijkt uit een factsheet die de Stichting Groene hart publiceert aan de vooravond van de conferentie gastvrijheid, op donderdag 13 november, in het Groene Hart.

In 2011 voorzag de toerisme- en recreatiesector het Groene Hart van ongeveer 36.900 banen, dit is gelijk aan 5.4% van de totale werkgelegenheid in het Groene Hart. Dit ligt lager dan landelijk, waar dit percentage in 2011 7,1% bedroeg. Ook in het algemeen bleef de werkgelegenheids-ontwikkeling van het Groene Hart (+6%) achter bij de rest van Nederland (+10%). De horeca en vrijetijdssector hebben in het Groene Hart een relatief klein aandeel in de totale bruto toegevoegde waarde en investeringen.

De Stichting noemt als verklaring voor deze achterstand o.m. het feit, dat het Groene hart bestuurlijk verdeeld is (drie provincies, tientallen gemeenten) en er teveel icoonbestemmingen zijn. De Stichting vindt daarom dat de Groene Hart merk & marketing veel meer moet worden aangestuurd. Daaraan wil de Stichting graag een actieve bijdrage leveren.

wandelen groene hartUw redacteur van Pretwerk heeft afgelopen weken de Lange Afstand Wandeling ‘Het groene hart’-pad gelopen. Het viel op dat er onderweg relatief weinig stopplaatsen (eten/drinken/ovrnachting) te vinden zijn en dat in diverse dorpen het openbaar vervoer (in het weekend) met een lage frequentie, of niet rijdt. Het wandel- en fietspadennetwerk lijkt prima ontwikkeld, de omgeving is prachtig, maar er ontbreken in de recreatief netwerkstructuur enkele cruciale bouwstenen. In de grotere steden van Het Groene Hart is de situatie anders. De overgang van Woerden, Gouda, Delft en Rotterdam naar het platteland is vrij abrupt. Deze steden kennen duidelijk een heel eigen toeristische dynamiek.

Meer informatie: www.groenehart.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *