Toename ‘rattenziekte’ Weil bij activiteiten rond open water

De ziekte van Weil (Leptospirose) komt steeds vaker voor in Nederland; 60 geregistreerde gevallen in 2014. De ziekte wordt verspreid door ratten en kan tot levensbedreigende gezondheidsproblemen leiden. Ongeveer 1/3 van de patiënten is besmet geraakt tijdens recreatie-activiteiten zoals zwemmen in open water of activiteiten aan de waterkant.

De ziekte van Weil kwam in Nederland weinig voor, maar sinds 2014 is er duidelijk sprake van een toename. Volgens een item op Nieuwsuur werd de ziekte in 2014 8 keer zo vaak geconstateerd als in de jaren daarvoor. Ook het RIVM ziet een toename. Tot 2014 waren er ongeveer 10 tot 15 patiënten per jaar, in 2014 waren dat er 60 en in 2015 44. Tot nu toe lijkt 2016 ook een jaar te worden met een groot aantal patiënten.

Zie ook Nieuwsuur-item: de rat rukt op in Nederland:

Oorzaak en bestrijding
Over de achtergronden van de toename van de ziekte zijn nog weinig onderzoeksgegevens bekend. Miriam Maas van het RIVM laat weten dat tussen de 30 en 60% van de ratten de ziekte meedraagt en dat de besmetting niet alleen in de stad, maar ook in de buitengebieden voorkomt. Enkele factoren die kunnen meespelen: de rattenpopulatie lijkt te groeien in Nederland, bij een hogere watertemperatuur kunnen de leptospirosebacteriën langer blijven leven; en als er vaker in open water wordt gezwommen neemt het risico toe.

suppen in utrechtLeptospirose is een aanmeldplichtige ziekte. De GGD kan daardoor in de gaten houden op welke locaties sprake is van een verhoogd risico.

Mensen kunnen de ziekte oplopen door contact met besmette rattenurine, bijvoorbeeld via oppervlaktewater of modder. Als terreinbeheerder kun je er zelf voor zorgen dat je ratten zo veel mogelijk weert. Ratten zijn op zoek naar voedsel, dus zorg bijvoorbeeld voor afgesloten vuilnisbakken en ruim afval snel op. Als er veel overlast is van ratten dan kun je contact opnemen met een professionele rattenvanger.

Meer informatie:
RIVM: LCI richtlijn Leptospirose
www.dekennisvannu.nl/site/special/De-rat-rukt-op/66#!/

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *