Timing van zware lockdown valt recreatiebedrijven zwaar

Op zaterdagavond 18 december werd de zware lockdown aangekondigd, die al meteen de volgende zondagochtend van kracht werd. De zware maatregelen treffen elk recreatiebedrijf. De timing, zo snel na de vorige persconferentie – en aan de vooravond van de lucratieve kerstperiode, valt de recreatiesector zwaar.

We kunnen bij deze zware lockdown, die duurt tot 14 januari, beter weergeven wat er nog wél mogelijk is:

  • De verblijfsrecreatie en hotels kunnen open blijven.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Alle niet-essentiële winkels en dienstverlening moet sluiten; alleen de supermarkt kan open blijven. Ook weekmarkten blijven toegestaan (maar kerstmarkten worden afgelast)
  • Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.

Bekijk alle maatregelen op: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/12/18/verspreiding-omikron-vertragen-nederland-in-lockdown

Gastvrij Nederland: Ondernemers gastvrijheidssector betalen hoge prijs voor trage boostercampagne

“Een niet te beschrijven groot drama”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op de nieuwe lockdown. “Ondernemers uit onze sector betalen eigenlijk de prijs voor de trage boostercampagne van dit kabinet”, oordeelt hij ongewoon hard.

Al geruime tijd dringt Gastvrij Nederland er op aan dat aan dat het kabinet betere, effectievere en slimmere interventies pleegt door  (1) verhogen vaccinatiegraad specifieke doelgroepen , (2) versneld inzetten op de 3e prik , (3) inzetten medicatie en (4) uitbreiden IC capaciteit ! Het trage tempo van de boostercampagne vertaalt zich nu helaas in een nieuwe complete lockdown.

Natuurlijk moet de overheid de snel oprukkende Omikron-variant de kop indrukken, maar voor al die ondernemers uit de brede gastvrijheidssector is dit de zoveelste klap. Achter iedere theatermaker, reisagent, cafébaas, campingeigenaar, pleziervaartschipper, beurs- en eventorganisator en al die andere ondernemers staat ook een man of vrouw, die zich diep in de schulden moet steken om zijn of haar bedrijf te redden. “Het feit dat we van lockdown naar lockdown strompelen, berokkent enorme financiële, economische en maatschappelijke schade”, zegt Van Wijk. Het belang van ondernemers moet voortdurend wijken.

Hoe sneller er een plan voor de lange termijn ligt, hoe beter, vindt Gastvrij Nederland. Want op deze manier houdt niemand het vol, en zeker de ondernemers uit deze sector niet.

Hoe komt de persconferentie aan bij de ondernemer?

De redactie van Pretwerk.nl was dit weekend te gast bij Marveld Recreatie en zag van dichtbij de impact van de maatregelen op de onderneming. Parkeigenaar Edwin Bomers noemt de maatregelen: “Dit is killing voor de recreatiesector. Vorige week kregen we al met beperkingen te maken, maar toen werd ons nog perspectief gegeven dat we ons konden voorbereiden op de lucratieve kerstperiode. Dat wordt ons nu in een klap ontnomen. We hebben de inkopen voor de kerst al gedaan en het park is in kerstsferen aangekleed. Wat moet ik daar nu mee doen? ” Het vakantiepark zet ondertussen alle zeilen bij om in te spelen op de maatregelen die net zijn afgekondigd. Bomers: “We hebben deze avond extra personeel op de receptie zitten om mensen te woord te staan. Maar we moeten ons eerst nog verdiepen in de gevolgen. Veel gasten willen annuleren of omboeken. Ook moet ik nu, op stel en sprong, de gasten op het park informeren dat morgen het zwemparadijs, de indoor voorzieningen en de restaurants niet open mogen. Ook de informatie op de website moeten wij, last-minute, allemaal maar even aanpassen. Voor de iets langere termijn mogen alle schema’s voor personeelsplanning weer worden aangepast, want er komen deze kerstdagen ineens veel minder mensen en de meeste voorzieningen gaan op slot.” Bomers heeft begrip voor de maatregelen, maar ergert zich vooral aan de chaotische uitvoering: “Dit is niet goed van ons kabinet. Ze zijn gewoon steeds te laat. Ondernemers vragen vooral om een stuk zekerheid, ook al is dat een sluiting. Dit jojo effect zal zeker bedrijven de kop kosten.”

meer informatie: www.marveld.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *